Ševala Zildžić – Iblizović

Na današnji dan 1903. godine rođena je Ševala Zildžić-Iblizović, prva liječnica među muslimankama u Bosni i Hercegovini.

U vrijeme kada je većina žena bila nepismena i kada nije bila praksa da se djevojčice školuju, posebno muslimanske djevojčice, Ševalini roditelji su insistirali na obrazovanju svojih kćerki.

1919. godine pokušava upisati Mušku gimnaziju, no školska uprava odbija njen zahtjev, ali Ševala, uz podršku roditelja, traži i dobija dozvolu za školovanje od tadašnjeg reis-ul-uleme Džemaludina Čauševića. Postala je prva muslimanka koja je pohađala školu sa dječacima, koji su je maltretirali i gađali kamenjem, pa ju je svakog dana otac u fijakeru odvozio i dovozio iz škole. Čitava porodica je bila meta osude okoline, pa tako njenoj majci Aiši trgovci nisu htjeli prodati namirnice jer joj kćerka ide u školu za dječake.

1925. godine upisuje Medicinski fakultet u Zagrebu, na kome diplomira 1931. godine. Tokom druge godine studija udaje se za Muhameda Iblizovića, studenta filozofije koji odlučuje promijeniti fakultet i početi studirati medicinu zbog Ševale. Vijest o prvoj liječnici muslimanki i prvom muslimanskom bračnom paru intelektualaca na Balkanu je odjeknula toliko daleko da ju je objavio i New York Times.

Ševala je posvetila životni vijek liječenju žena i djece, te suzbijanju zaraznih oboljenja. Bila je istrajna u borbi protiv patrijarhalnih praksi, boreći se za obrazovanje kao najsnažnije sredstvo za emancipaciju žena. BH Pošta je 2002. godine izdala poštansku markicu sa njenim likom, a danas i jedna ulica u Sarajevu nosi njeno ime.

Ilustracija: VanjA LaziC

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.