Mnogi klinci su nekada vozili ovu stvar: Da li vi znate kako se ovo zove i čemu je služilo?

Vremena su se u mnogome promijenila pa je nepobitna činjenica da su djeca nekada ranije puno više vremena provodila vani nego što to čine danas. Svi se sjećamo da smo kući odlazili samo onda kada bi to naši roditelji od nas zahtijevali.

Mnogi su igrali različite društvene igre poput žmire, klikera i mnogih drugih društvenih igara. Moderna čuda tehnologije su tek bila u svojim začecima, tako da niko nije ni razmišlajo o njima jer se nisu mogla tako lako nabaviti pa ih samim tim nije ni bilo u običnim radničkim domovima.

Kao klinci svi smo pravili sanke, skije od plastike, takozvane sličure, ali i jednu od najgenijalnijh stvari iz djetinjstva, a to jetrokolica, troka ili karić.

Naime, malo starije generacije se sjećaju trokolice koja se pravila od kuglagera koji su služili kao točkovi dok je kao postolje služila drvena ploča. Naime, za vožnju karićem bila su potrebna tri nova ili manje pogabana kuglična ležaja.

Karić je funkcionisao tako što bi onaj ko ga je imao sjeo na njega, a zatim se s njim spuštao niz neku nizbrdicu.

Iako se radi o zaista primitivnom vozilu, mnoga djetinjstva su bila uljepšana ovim primitivnim oblikom vozila koje je mnogima pružalo neviđene radosti.

Nekada bicikla, romobili, skuteri, skejtbordi nisu bili ni na mapi prisutni ili su bili jako skupi pa je karić pružao neviđenu zabavu klincima koji su rasli u nekim drugim vrmenima kada sve današnje stvari i pomagala nisu bila dostupna na svakom koraku. Da li se vi sjećate ovog prevoznog sredstva?

Oops, nismo mogli naći bolji snimak, isključite zvuk prije pokretanja videa.

Izvor: dobardan.info

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.