Danas je Sveta Petka

Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici obilježavaju praznik Prepodobne mati Paraskeve – u narodu poznat kao Sveta Petka.

Dan njenog upokojenja obilježen je podebljanim crnim slovom i predstavlja ne samo veliki hrišćanski praznik, već i jednu od najraširenijih krsnih slava u srpskom narodu, a mnogi vjernici je smatraju svojom zaštitnicom (posebno žene, djeca i stari) i slave kao preslavu (drugu krsnu slavu) po svim slavskim običajima.

Ova slavna i kod Srba veoma poštovana svetiteljka je zaštitnica žena, koja je pomagala bolesne i siromašne. Vjernici joj se obraćaju molitvom za pomoć i spas od bolesti i drugih životnih nevolja. Pored hramova Svete Petke često se nalaze izvori ljekovite vode koju ljudi uzimaju vjerujući da će im zaliječiti rane i zaštititi ih od bolesti.

Koliko danas znamo o životu ove svetiteljke

Krajem 10. i početkom 11. vijeka, prije podjele hrišćanstva, živjela je Sveta mati Paraskeva. Rođena je u Epivatu, kod Kalitrakije u Maloj Aziji, a prema zapisima srpskog svetog vladike Nikolaja Velimirovića, porijeklom je Srpkinja. Na ikonama je predstavljena u monaškoj odjeći sa krstom u ruci, jer je vodila strog monaški, pustinjski isposnički život.

Mnogo godina je provela u pustinji, u isposništvu, kada joj se javio anđeo i usmjerio je da širi Hristovu vjeru. U doba pozne starosti poslušala je glas anđela, ostavila pustinju i vratila se u Epivat. Tu je poživjela još dvije godine u neprestanom postu i molitvi.

Prepodobnu mati Paraskevu proslavila su i mnogobrojna čuda koja je, kako kažu vjerovanja, učinila poslije upokojenja, a prema riječima vjernika čini ih i dan danas.

Nakon što se, prema predanju, svetiteljka u snu javila nekom Georgiju i Jefimiji, hrišćani iz Epivata pronašli su njene mošti i prijeneli ih u hram Svetog Petra i Pavla. Njene čudotvorne mošti prenošene su od tada mnogo puta. U Carigrad, pa u Trnovo, a onda su opet vraćene u Carigrad, pa odatle u Beograd. Sada se njene mošti nalaze u rumunskom gradu Jašiju.

Na grobu Svete Petke, kako kaže legenda, događala su se razna čudesa. Pored njenih moštiju u Jašiju vjernici se najviše mole za iscjeljenja od raznih bolesti, spas od opasnosti, ratova, surove smrti…

Izvor: Opanak

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.