NE KAČITE SE SA TIJANOM Najbolja odbojkašica svijeta je prvo trenirala karate

Tijana Bošković je sa reprezentacijom Srbije osvojila zlatnu medalju na Svetskom prvenstvu u Japanu i proglašena je za najbolju igračicu šampionata. Ipak, prvi sport u kojem je pokazala svoj talenat nije bila odbojka, već karate, o čemu svedoče i reči njenog nekadašnjeg trenera Petra Kozjaka.

  • Sjećam se kada je Tijana kao djevojčica došla u Karate klub „Hercegovac“ iz Bileća, koji je nastao fuzionisanjem dva kluba. Uglavnom je bila viša od svojih vršnjaka i protivnika, a ja sam „prijetio“ trenerima drugih klubova da će ih ona sve tući. Kao i mnogi drugi bilećki sportisti, nije ostala u karateu, ali joj je ovaj sport i te kako pomogao da postane to što je danas zahvaljujući trenerima iz našeg kluba. I mnogi drugi sportisti su poslije odlaska iz karatea postali uspješni u fudbalu, košarci, odbojci, rukometu… Djeca počinju da treniraju karate već sa pet godina, a ovaj sport im razvija motoriku i dobijaju odličnu bazu za ostale sportove – istakao je Petar Kozjak, trener “Hercegovca” za “Blic”.

On je dodao da je Tijana talenat povukla na oca Ljupka, s kojim je on u veoma dobrim odnosima.

  • Sa Ljupkom sam igrao fudbal po mnogobrojnim turnirima, odlični smo prijatelji. Tijana i njena sestra Dajana, koja je reprezentativka BiH u odbojci, imale su od koga da naslede talenat – dodao je Kozjak.

Tijanin otac Ljupko Bošković je za naš list otkrio da je karate napustila jer nije imala mogućnost da učestvuje u borbama.

  • Sećam se da se Tijana ljutila što nije dobijala priliku da ide na takmičenja i da se takmiči u borbama, a onda se odlučila za odbojku. To se ispostavilo kao najbolje za nju. Presrećni smo zbog novog uspeha, išli smo u nedelju uveče u Beograd na aerodrom da je dočekamo. Ali, nažalost, imamo zaista malo vremena da se vidimo s njom. Zvao nas je načelnik opštine Bileća, kao i predsednik kluba „Hercegovac“, u kojem je trenirala, planirali su da joj upriliče prijem, ali to neće biti moguće jer je već za dan-dva očekuju klupske obaveze u istanbulskom Ezečibašiju – rekao je Ljupko Bošković.

Zanimljivost porodice Bošković je da, pored Tijane i Dajane, koje igraju odbojku, njihov brat Vuk igra košarku. Tijana igra za Ezečibaši, Dajana je takođe u Istanbulu, član je Sarijera, dok je Vuk u mlađim kategorijama Igokee.

Članska knjižica Tijane Bošković i danas se nalazi u kancelarijama Karate kluba „Herc­egovac“. Borilačkim sportom 21-godišnja Bilećanka bavila se nekoliko godina, a nosilac je zelenog pojasa, za koji je položila sada već davnog 6. juna 2007. godine.

Blic / Darko Basara

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.