Igor Dabić krenuo skoro sa nule, a sada uspješno uzgaja vinovu lozu, proizvodi vino i rakiju i vlasnik je poljoprivredne apoteke

Dvadesetdevetogodišnji Igor Dabić iz Trebinja primjer je da se za kratko vrijeme uz ljubav, znanje i volju može uspjeti. Mladim ljudima savjetuje da je najvažnije da vjeruju u sebe, ali i da ulažu u svoje znanje.

U selu Željuša, nadomak Mostara, smješten je vinograd porodice Dabić. Decenijama se tu pravilo vino i rakija, doduše, samo za sopstvene potrebe. Igor Dabić (29) je odlučio da od svega napravi ozbiljan biznis. I uspio je.

Četiri hiljade zasađenih čokota vinove loze, deset hiljada litara vina proizvedenih na godišnjem nivou, dvije hiljade litara rakije – poslovni su rezultati do kojih je došao za pet godina posvećenog bavljenja vinogradarstvom i vinarstvom. Ogromna ljubav prema ovom poslu, ali i porodična tradicija opredijelili su ga da se posveti vinu i vinogradima, a veliki trud i znanje omogućili mu da uspije u svoj namjeri.

Otišao u Kanadu, ali se nakon godinu dana vratio zemlji

Oduvijek je ovaj dvadesetdevetogodišnji Trebinjac znao čime će se baviti, pa je i njegovo obrazovanje išlo u tom smjeru. Upisao je i uspješno završio Poljoprivredni fakultet u Banjaluci, smjer – Biljna proizvodnja i zaštita bilja.

„Kad sam završio studije, otišao sam u Kanadu gdje sam radio godinu dana, vratio sam se zatim u Bosnu i Hercegovinu, upisao master studije na Poljoprivrednom fakultetu u Banjaluci, tada sam počeo i raditi u vinogradima Poljoprivrednog preduzeća „Agrokop“ u Trebinju“, započinje priču naš sagovornik.

Odlazak u inostranstvo prilika je o kojoj mnogi sanjaju, Igor se ipak, i pored mogućnosti za ostanak u Kanadi, odlučio da pokuša da ostvari svoje snove u Hercegovini. „Podigao“ je porodični vinograd u Željuši, zasadio nove čokote vinove loze, našao kooperante, jer mu je za ozbiljniju proizvodnju vina nedostajalo grožđa i sa početnim kapitalom zarađenim u Kanadi, krenuo u, kako će se kasnije ispostaviti, uspješnu priču.

Planira proširenje vinograda žilavkom

Trenutno Podrum vina porodice Dabić proizvede godišnje oko 10.000 litara vina. Uz plodove iz sopstvenih zasada, Dabić otkupljuje grožđe iz vinograda Petropavlovog manastira, gdje vodi i nadgleda cjelokupan vegetacioni period biljke.

Igor Dabić u berbi grožđa

„Što se tiče sorti grožđa, to je uglavnom vranac, pored toga u mojim vinogradima uzgajam žilavku, merlo, kaberne, blatinu. Šardone nabavljam iz Makedonije, sve ostale sorte su iz Hercegovine. Planiram još jedno proširenje vinograda autohtonom sortom, žilavkom, što bi nadam se, zadovoljilo moju proizvodnju“, priča Igor.

Igor Dabić bez poteškoća nađe tržište

Osim vina ovaj mladi vinar i vinogradar proizvodi i rakiju, na godišnjem nivou oko dvije hiljade litara. U planu je i destilerija, kako bi mogao praviti još dvije – tri voćne rakije. Svoju lozu je brendirao pod imenom Kršna. Za nju, ali i svoja vina, Igor bez poteškoća nađe tržište.

„Ugostitelji nas zovu i izvan Trebinja. Prodajemo vino na crnogorskom primorju, a značajno tržište nam je banjalučka i sarajevska regija. Za godinu dana, koliko traje ciklus proizvodnje i prodaje, oko 90 odsto naših proizvoda prodamo, nekad nam i fali nekog vina“, priča Igor.

Gradit će vinariju sa mini restoranom nadomak Trebinja

Osim širenjem zasada i povećanjem proizvodnje, svoju vinarsku priču Igor namjerava zaokružiti pravljenjem nove vinarije u mjestu Volujac, nadomak Trebinja. Radovi na objektu koji se nalazi na putu prema Dubrovniku su počeli.

„Planiram da to bude moderna vinarija sa svim pratećim sadržajima, sve da bude podignuto na visok nivo, ali da ostane u domenu porodičnog biznisa. Pored proizvodnog pogona, tu bi trebalo da bude i degustaciona sala i mini restoran sa hercegovačkom kuhinjom. Cilj mi je da kroz par godina proizvodimo oko 30.000 litara vina“, priča naš sagovornik.

Bavljenje poljoprivredom proširio otvaranjem poljoprivrednih apoteka
Prije tri godine Igor je odlučio da svoje znanje stečeno tokom studiranja iskoristi kroz otvaranje poljoprivrede apoteke „Agroplod“. Napravio je tim agronoma, riješen da ponudi usluge koje nisu nudile druge poljoprivredne apoteke.

„Mi smo preuzeli terensko praćenje zasada i vinograda. Vodimo skoro 30 hektara vinograda, hektar i po plastenika, nešto zasada voćnjaka. Uključeni smo u svaku veću vinogradarsku i voćarsku proizvodnju na području istočne Hercegovine, ako ne kao konsultanti onda kao dobavljači robe. Imamo i našu mini labaratoriju sa mikroskopom za otkrivanje ranih patogena. Potpuno smo se stavili na uslugu našim mušterijama i klijentima“, objašnjava Igor.

Dabić ima četiri hiljade zasađenih čokota vinove loze

Treba se usuditi

Zahvaljući podršci porodice, novcu zarađenim u Kanadi, ali i kreditima koji su, kaže, sastavni dio svakog ozbiljnog poslovnog koraka, Igor Dabić je uspio da ostvari svoje želje i postane jedan od najuspješnijih mladih poljoprivrednika u Hercegovini. No, dobri rezultati ne dolaze bez mnogo truda i ulaganja. Do sada je u svoj biznis uložio preko 100.000 evra.

„Ne želim da obeshrabrim ljude koji žele da se bave poljoprivredom. Ipak, mislim da je istina najljepša kad se kaže na početku. Mislim da je ulaganje u sebe i znanje budućnost koju niko nikome ne može da ospori. Nažalost, država nudi malo ili mizerno u odnosu na ono što traži poslije“, iskren je Igor.

Mladim ljudima savjetuje da je najvažnije da vjeruju u sebe ali i da ulažu u svoje znanje. „Kad imaš to, onda se nekako i druge kockice poslože. Važno je usuditi se“, poručuje Igor.

On se usudio i uspio.

Izvor: Marija Manojlović / Agroklub

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.