„Odavde se nekada odlazilo zbog bijede, a danas zato što nema nade“

Elite su na ovim prostorima pričale samo o teritorijama, a nikada o ljudima. Nije ih bilo briga kako će se na tim teritorijama živjeti i da li će tu uopšte iko živjeti, poručila je u intervjuu za Nedeljnik Dubravka Stojanović, istoričarka i profesorka Univerziteta u Beogradu.

„Sjetite se antologijske izjave predsjednika Predsjedništva SFRJ Branka Kostića da ćemo jesti korijenje, al’ nećemo popustiti. To je bila vladajuća ideologija i, u krajnjoj liniji, ona je pobijedila i uspjela. Ostaće ovdje na kraju samo oni koji i nemaju veće potrebe od korijenja, što je idealno za svaku vlast kaže istoričarka Dubravka Stojanović.

Iz naših krajeva uvijek se odlazilo u pečalbu, ali imam neki utisak da su sada razlozi drugačiji. Odlazilo se od nemaštine i bijede. Mislim da se sada odlazi jer više nema nikakve nade. U Hrvatskoj su dobre plate, bar dvostruko veće nego ovdje. Ali nema nade da će se živjeti normalno, da neće stalno biti nezamislive afere, da ćete stalno osjećati tu strašnu nesigurnost na svakom koraku. Ovo su društva u kojima stalno imate utisak da je sve moguće, a to je zastrašujuće za ljude koji samo hoće da lijepo prožive svoje životiće. Zato mislim da smo imali mi i bijednijih dana, ali je uvijek bilo neke nade, nekog koncepta budućnosti, nešto se kao čekalo, pa kad nam krene… sad više niko ni u šta ne vjeruje. I zato svoj život traže negdje drugdje“, rekla je ona između ostalog za novi broj Nedeljnika.

Izvor: Nedeljnik

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.