SFR Jugoslavija 27 godina nakon rata

Bez želje da izazivamo anti-jugo nostalgičare, propagiramo vrijednosti bivšeg sistema ili iritiramo nečija nacionalna osjećanja, ovaj članak/video zapis objavljujemo  sa namjerom da vam ukažemo kako je bivša zajednička država izgledala par decenija nakon Drugog svjetskog rata.

Preživjela je ogromna razaranja u ljudstvu i materijalnim dobrima. Za samo 27 godina, 1972., izgledala je kao na video koji je napravila holandska televizija.

Kreditno se zadužila mnogo manje nego pojedine države koje su nastale nakon njenog raspada, nije rasprodala imovinu i postala je jedna od evropskih država sa najbržim privrednim razvojem. Te 1972. godine SFR Jugoslavija je, poređenja radi, u privrednom razvoju bila mnogo ispred Španije. Bila je najozbiljniji kandidat za prijem u EEZ (Evropska Ekonomska Zajednica, prethodnica današnje EU), ali je baš Španija postala njen član, nakon što je YU rokovodstvo, iz političkih razloga, odbilo ponudu EEZ-e.

Napravite paralelu sa današnjim novonastali državama. Npr., sa BiH, Republikom Srpskom, Federacijom. Prošlo je 23 godine od završetka posljednjeg rata. Zašto? Koji su razlozi? Ne znate?

Neki će reći, kada su Srbi u pitanju, da su nam gušena prava, nacionalna osjećaja, vjerske slobode. A ko ih je gušio? Možda baš Srbi koji su se popišali po nacionalnom identitetu zbog vlastitih pozicija, pa se početkom devedesetih naprasno prosvijetlili?

Mogli smo za poređenje postaviti video prilog kako je SR Njemačka rasla nakon Drugog svjetskog rata. Oni su bili srušeni do temelja, ali to bi bilo previše.

Leutar:Net

1 Komentar

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.