Mladi Nevesinjci u posjeti brani Grančarevo

Danas su, 16.03, u 11h, povodom predstojećeg jubileja 50 godina Hidroelektrana na Trebišnjici, učenici nevesinjskih škola obišli objekte HE Trebinje 1 i branu Grančarevo i  te prisustvovali Maloj školi fizike, koju je priredilo Društvo fizičara istočne Hercegovine u saradnji sa HET-om.

Hidroelektrane na Trebišnjici, 25. marta 2018.godine, obilježavaju veliki jubilej 50 godina od puštanja u redovnu proizvodnju Hidroelektrane (HE) Trebinje I, čime je ozvaničen početak rada sistema hidroelektrana i 60 godina od osnivanja Radne organizacije.

Ovo elektroprivredno preduzeće proizvodnog karaktera posluje kao jedno od 11 zavisnih preduzeća u okviru Mješovitog holdinga „Elektroprivreda Republike Srpske“ – MH ERS sa sjedištem u Trebinju. Sa prosječnom godišnjom proizvodnjom od 1100 GWh prema elektroenergetskom  bilansu  čini oko 20% ukupne proizvodnje električne energije sistema ERS-a.

Izgradnja i rad velikih sistema za proizvodnju energije, posredno, pokreće razvoj privrede regije u kojoj se nalazi. Ipak, vrlo su rijetki slučajevi da je neki sistem toliko kompleksan, kao hidrotehnički sistem Trebišnjice. Od sistema HET-a zavisi i niz drugih  privrednih djelatnosti u široj zajednici. Hidroelektrane na Trebišnjici, od svojih početaka  do danas, nastojale su da budu pouzdan partner zajednici u kojoj djeluju, učestvujući u velikom broju projekata i aktivnosti koji nisu u domenu njihove primarne djelatnosti, proizvodnji električne struje.

Na slici su Ivan i Goran, blizanci iz Nevesinja, koji su zadovoljni današnjom posjetom.

Leutar.net

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.