Porez na porez – pismo svakom potrošaču

Dragi čitaoče ovog bloga.

Nemam kome da pišem osim tebi. Jer svako od nas je, kada je u pitanju električna energija „građanin pokorni“. Ne platiš – isključe te. Imaš mjesec dana fore. U ovoj zemlji čak nema ni zaštite od isključenja za vrijeme zimskih mjeseci, dok u kapitalističkoj SAD ima. Plaćaš i ćutiš, nije sporno. Ionako je cijena najniža u regionu, Evropi, svijetu, a i šire. Lako je tebe ubijediti u bilo šta. Evo, kladim se da nisi znao da je potrošnja električne energije po domaćinstvu kod nas dvostruko veća no u Austriji. A kako bi i znao? To nije tema, jer da jeste neko bi se već dosjetio da je ušteda u svakom domaćinstvu patriotski zadatak. Od izolacije, do uređaja, grijanja, stolarije, fasade. U onoj mrskoj Sloveniji potrošili su 200 miliona Evra, a koje su subvencionirali građanima zarad štednje – efekat kao da su sagradili jednu termoelektranu. U svakoj opštini kancelarija, građain se obrati, dobije savjet besplatno i subvenciju, veoma veliku, da izvede radove kojim će ostvariti ogromnu uštedu. Manji račun, kako Sloveci zamišljaju dobar je svakome.

No, ne bih ja ovo pisao da bi, ne daj Bože, kritikovao VLAST, pa vlast je uvijek u pravu. Hoću da tebe kritikujem dragi čitaoče. Ne znaš da kažeš DOSTA. Ne gledaš više ni račune koje dobijaš, ne pratiš kako i zašto neko nešto radi, samo poginješ glavu i ćutiš.

Ta ista VLAST ti lijepo na račun napiše „naknada za obnovljive izvore energije“ i lijepo ti to obračuna i dostavi uz svaki račun. I ne samo to, nego ti lijepo, kao i svaka civilizovana država obračuna i PDV na maglu. Evo ti ilustracije:

Eto naknade za obnovljive izvore energije, na ovom primjeru 5,55 KM, a eto i PDV 0,94 KM.

Kome ovo plaćaš? Zakon kaže sledeće:

(1) Sredstva za podsticanje proizvodnje eletrične energije iz obnovljivih izvora i u efikasnoj kogeneraciji obezbjeđuju se iz naknade za podsticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora i efikasnu kogeneraciju.

Dakle dragi čitaoče ti svaki mjesec izdvojiš pare za podsticaj. Kod nas to zovu porez, jer kako drugačije nazvati nešto što se Zakonom utvrdi, nego porezom, pogotovo zato što tim param ne raspolaže Elektroprivreda, niti joj ide u prihod, nego si dobio još jednog parazita operatora, pa imaš i ovo rješenje:

(1) Iz sredstava za podsticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora i u efikasnoj kogeneraciji obezbjeđuju se:
a) ukupan iznos premija za električnu energiju iz obnovljivih izvora i u efikasnoj kogeneraciji,
b) troškovi balansiranja,
c) troškovi rada Operatera sistema podsticaja i
d) unapređenje mjera energetske efikasnosti

Eh, sada čitaoče ne znam kako da krenem dalje. Država smisili namet, pa napravi još jednu administraciji, kao da ih nema dovoljno, pa ih plaća iz ove naknade, a stimulacije idu pogodi gdje? Pa onim malim tajkunima koji su napravili male hidroelektrane najviše, nešto i onima što se bave solarnom energijom, ali neznatno.

No, otkud ovi tajkuni? Pa nedavno je bila „bura“ oko Zakona o koncesilama. I tu se nalaze ti tajkuni koji bi trebali da našoj državi plaćaju naknadu za korištenje prirodnog resursa – vode. Kad, ono gle čuda, imamo mi državu koja će njima dati podsticaj što su nas počastili takvom investicijom. Jasno je da je ovo matematika bez matematike. Još da znaš dragi čitaoče da njima naša EP dovede i dalekovod do praga elektrane, da se ne bi previše istrošili. Eh, dobra smo mi država, a i pošteno plaćamo.

Nema tebe dragi čitaoče u planovima energetske efikasnosti ni u božićnoj plećki. Kako bi i bio kada ima čitav red tajkuna i tajkunskog roda koji treba namiriti. Kakva štednja energije, razbacuj i troši. Što bi ti dragi čitaoče mijenjao stolariju, udarao stiropor, prelazio na pelet, a da ti još neko da podsticaj? Plaćaj i ćuti.

Na kraju doživiš i posljednju uvredu. Ta ista država koja propiše namet uredno ti obračuna PDV kao da si nešto prometovao, a ne platio POREZ, a udri porez na porez, dok je ovaca biće i šišanja.

PRST NA ČELO, a onda piši pisma, nemoj samo da čitaš.

IZVOR

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.