Dvije trećine odraslih osoba u RS-u ne govori niti jedan strani jezik

U Republici Srpskoj (RS) 36,8 posto odraslih osoba govori bar jedan strani jezik, pokazali su rezultati ankete koju je uradio Zavod za statistiku RS.

Gotovo polovina odraslih, ili 48,7 posto, koji znaju bar jedan strani jezik, izjavila je da je engleski prvi strani jezik koji najbolje govore. Ispitivanje je pokazalo i da skoro dvije trećine osoba starosti od 25 do 64 godine (63,2 posto), ne govori nijedan strani jezik.

Anketom o obrazovanju odraslih prikupljeni su podaci o učešću osoba starosti od 25 do 64 godine u formalnom i neformalnom obrazovanju i informalnom učenju.

Ispitivanje je provedeno u periodu od 1. februara do 31. marta 2017. godine, a pokazalo je da je u RS, u posljednjih 12 mjeseci od dana anketiranja, u formalnom i/ili neformalnom obrazovanju učestvovalo svega 9,8 posto odraslih.

Većina odraslih, njih 90,2 posto, nije učestvovala ni u formalnom, ni u neformalnom obrazovanju.

Posmatrano po polu, u formalnom i/ili neformalnom obrazovanju učestvovalo je 10,1 posto od ukupnog broja muškaraca, odnosno 9,6 posto od ukupnog broja žena.

Takođe, iz ankete je vidljivo da su tri četvrtine aktivnosti od ukupnog broja posmatranih aktivnosti neformalnog obrazovanja bile vezane za posao.

Izvor – BUKA / FENA

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.