U čemu smo najbolji u Evropi

Vjerovatno očekujete da ćemo napisati nešto negativno, poput korupcije, nepotizma itd., ali ovaj put smo našli zaista zanimljivu kartu koja nas pokazuje u pozitivnom kontekstu.

Nevjerovatno, ali istinito, mi smo zemlja u kojoj se najviše vodi računa o pranju ruku poslije odlaska u toalet.

Karta za pranje ruku Evrope pronađena ovde na odličnoj kartografskoj stranici Jakuba Mariana.

Leutar.net U čemu smo najbolji u Evropi

Najčistiji ispitanici su stanovnici Bosne i Hercegovine (96%), a potom Turci (94%). Ostali balkanski narodi su među najčistijim u Evropi, ali su ispod stanovnika Bosne i Hercegovine i Turaka: Grci 85%, zatim slijede Rumuni (84%), Srbijanci (83%), i Makedonci (82%). Jedini drugi evropski ljudi sa ovim nivoom čistoće poslije upotrebe kupatila su Portugalci (85%).

Island, Švedska i Njemačka imaju procenat oko (78%), a zatim dolaze Finska (76%), Velika Britanija (75%), Irska (74%) i Švajcarska (73%). Bugarska (72%) je relativno prljavo mjesto na čisto drugačijem Balkanu. Češka Republika (71%) je manje privlačna. I Ukrajina, takođe 71%, čini se besprijekornim, u poređenju sa onim (relativno) prljavim Rusima.

U sljedećoj grupi Poljska ima najviši procenat (68%); slijedi Estonija (65%) i njihova susjedna država Rusija (63%). Francuska (62%), Španija (61%) i Belgija (60%) prljaju na dnu. Austrija (65%), okružena čistijim komšijama na skoro svim stranama, može gledati dole samo na Italiju (57%).

Ali ko je najgori od svih? Iznenađenje: Holandija. Kao što pokazuje ova anketa, polovina svih Holanđana ne pere ruke prilikom vraćanja iz kupatila.

Pokušaj prevoda: Leutar.net

Izvor: BigThing

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena




Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.