Svi u šoku: SNSD glasao protiv konstitutivnosti Srba u Federaciji BiH

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine večeras su podržali poslaničku inicijativu Denisa Bećirovića (SDP) uprkos tome što su poslanici SNSD-a i HDZ-a glasali protiv jednakopravnosti i konstitutivnosti Srba u četiri kantona u Federaciji BiH.

U inicijativi se pozivaju nadležni organi Hercegovačko-neretvanskog, Zapadnohercegovačkog i Posavskog kantona kantona te Kantona 10 da u roku od 30 dana izmijene ustave s ciljem osiguranja ravnopravnosti Srba, kao i da se precizira i osigura ustavna ravnopravnost bosanskog i srpskog jezika te latinice i ćirilice.

Usvajanjem inicijative Denisa Bećirovića da nekoliko kantona u FBiH izmijene i dopune svoje ustave s ciljem obezbjeđivanja ustavne ravnopravnosti Srba bila bi otklonjena sramota FBiH, rekao je šef Kluba poslanika ove stranke u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović.

Pozivajući poslanike da podrže ovu inicijativu, Magazinović je rekao da konstitutivnost naroda, jezika i pisma ne smije da zavisi ni od čije volje.

Kada se pristupilo glasanju „za“ inicijativu je bilo 27 poslanika, dok je „protiv“ glasalo njih 8. Suzdržanih nije bilo.

Protiv su bili Borjana Krišto (HDZ BiH), Miroslav Milovanović (SNSD), Lazar Prodanović (SNSD), Milica Marković (SNSD), Dušanka Majkić (SNSD), Staša Košarac (SNSD), Predrag Kožul (HDZ BiH) i Nikola Lovrinović (HDZ BiH)

Šef Kluba poslanika SNSD-a Staša Košarac istakao je ranije da nema političke stranke iz Republike Srpske koja ne dijeli stav da status Srba kao konstitutivnog naroda treba regulisati u svim kantonima u FBiH.

Nisam siguran da je ovo sprovodiva inicijativa ukoliko dođe sa ovog mjesta i da će kantoni na osnovu ovakve inicijative Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH to pitanje tretirati adekvatno„, rekao je Košarac.

Prema njegovim riječima, prava instanca za rješavanje ovog problema jeste Parlament FBiH.

„Apelujemo da predlagači inicijative energiju i volju usmjere da se u federalnom Parlamentu o ovim pitanjima govori i da se traži angažman kantonalnih institucija„, dodao je Košarac.

Poslanici hrvatskih stranaka u Predstavničkom domu izrazili su protivljenje predloženoj inicijativi. Prema riječima Nikole Lovrinovića, šefa Kluba poslanika HDZ BiH, ovim se zadire u izvorne nadležnosti kantona.

Nadam se da će se Bećirović na isti način pobrinuti i za legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda u domovima naroda i Predsjedništvu BiH, u skladu sa odlukom Ustavnog suda BiH„, rekao je HDZ-ov poslanik Predrag Kožul.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Borjana Krišto smatra da se politika krije iza ovog zahtjeva.

Ne osporavamo konstitutivnost bilo kog naroda na bilo kom prostoru„, rekla je Krišto, ističući da parlament BiH ne može ni na šta obavezati kantone.

Pokretač inicijative Denis Bećirović konstatovao je da neravnopravnost nije nešto čime se bilo ko može pohvaliti.

Svi treba da se trudimo da ovo popravimo na cijeloj teritoriji BiH – time šaljemo poruku da nismo spremni da branimo samo interese naroda iz kog dolazimo, nego i svojih komšija„, poručio je Bećirović.

Izvor: N1

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.