Kada nas ubijede da smo nacionalno ugroženi, lako zaboravimo kako nas bezočno pljačkaju godinama

O tome kakva je trenutna atmosfera u Bosni i Hercegovini razgovarali smo sa političkom analitičarkom iz Sarajeva Ivanom Marić.

Ona se u kratkom intervjuu za BUKU osvrnula na trenutno stanje u zemlji, o atmosferi zveckanja oružjem, o spominjanju rata, o svemu onome što trenutno okupira javni prostor u BiH.

„’Spavajte mirno, rata biti neće“, na ovu izjavu mnogima se zaledi krv u žilama, jer to je bilo zadnje što je Alija Izetbegović, tadašni predsjednik Predsjedništva RBiH, izjavio prije nego što je počeo četvorogodišnji pokolj u Bosni i Hercegovini. Za razliku od tada, smatram da ovaj put zaista nema razloga za nemiran san“, kaže naša sagovornica.

Ovo vjerovatno zvuči neuvjerljivo nakon vijesti o naoružavanju i obučavanju vojnika na svim stranama koje nam mediji danima prezentuju. Međutim, kada znate kako kod nas politika funkcioniše i kada poznajete šta se dešava iza kulisa, onda znate i da su sve ove priče samo blefovi i dimne zavjese kojima političari žele postići neke druge ciljeve ili prikriti neki kriminal.

Prema njenom mišljenju, blefiraju svi.

Blefiraju Hrvati da će tražiti treći entitet, ne bi li zastrašili Bošnjake kako bi im dozvolili da Čović još jedan mandat ostane u Predsjedništvu, a svi hrvatski parlamentarci da budu iz HDZ BiH.

„Što je najgore, neki Bošnjaci bi to njima i dali jer bi svima bilo lakše da dobiju svoj dio državnog kolača na kojem bi imali apsolutnu moć, ali ne smiju to narodu reći. Dakle, Hrvatima jedini način za dobijanje Herceg-Bosne bi bio neki novi oružani sukob. Kakve šanse ima 15% Hrvata naspram 50% Bošnjaka. Na pomoć Hrvata ne mogu računati jer su njima ruke vezane EU-om“, kaže Marić.

Blefiraju i Srbi, spinovanjem priča o nabavkama oružja i ruskoj obuci RS specijalaca, pa se sami zapetljaju u svom spinu.

„Krenuli su sa pričom da se radi o ruskoj podršci pošto je to melodija za uši prosječnog građanina RS, ali su umjesto podrške građana na sebe navukli bijes EU i Amerike. Nakon nekoliko značajnih razgovora su se „sjetili“ da će specijalne jedinice RS-a ipak obučavati američki i euvropski specijalci, a ne ruski. Da li se RS sprema za napad ili odbranu od „Sarajeva“ i „Bakirovih askera“? Nije li to ono isto Sarajevo u kojem su poslanici SNSD-a zajedno sa „Bakirovim“ parlamentarcima izglasali povećanje akciza?“, pita se ona.

Ne boji se Dodik u Sarajevo poslati svoje poslanike kad trebaju izglasati nametanje novih tereta za građane.

Ili se to radi kako bi imao ko da brani vrhovne vođe u slučaju da u BiH proradi pravna država pa da se neko od tužilaca usudi da iz ladice izvadi slučajeve pronevjera i zloupotreba položaja?

„Blefiraju i Bošnjaci, ali u njihovo ime blefiraju i Srbi i Hrvati pošto im odgovara priča o obuci islamskih terorista u BiH kako bi podebljali svoje priče. Međutim, ne buni se SDA puno jer im je ipak draže da se priča o „askerima“ (vojnicima) nego o ponovnom talasu odlaska istaknutih članova stranke. Ta dimna zavjesa im savršeno odgovara da prikriju to što su sad i u Kantonu Sarajevo ostali bez premijera i bez većine. ‘Braniću ono na što smo stekli pravo borbom 1992. – 1995. godine, pa i samim Daytonskim mirovnim sporazumom’, rekao je Bakir Izetbegović. O tome kako je on od ’92 do ’95 ‘branio’ BiH se već već dosta pričalo“, kaže Ivana Marić.

A što se tiče odbrane onoga što je stečeno Daytonskim sporazumom, nije zgoreg, naglašava naša sagovornica, podsjetiti da je Republika Srpska nastala tim istim sporazumom, ali se ne primijeti da sa istim žarom brani i tu Daytonsku stečevinu. Ubi nas selektivnost.

Postoje tako ti neki političari koji vole prijetiti novim ratom, iako se u prethodnom nisu baš iskazali kao ratnici, već više u nekim, manje odvažnim, ulogama. Ni jednim, ni drugim, ni trećim rat nije ni na kraj pameti, ali im je priča o ratu prva na listi tema za zastrašivanje građana.

„Znaju oni da strah ujedinjuje ljude u nacionalne torove i da je tada lakše manipulisati masama. Znaju oni i da ljudi zaboravljaju na sve ostalo kada im je sigurnost ugrožena, pa tako zaborave i na nesposobnost političara kao i na činjenicu da ih godinama bezočno pljačkaju“, zaključuje Ivana Marić na kraju.

BUKA intervju – Ivana Marić

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.