Nema saglasnosti o Zakonu o sukobu interesa

Da li je i ko od funkcionera prekšio zakon o sukobu interesa u BiH institucijama bi u ubuduće trebala odlučivati nezavisna komisija, sastavljena od članova koji nemaju nikakvog dodira sa političkim partijama.

 Predviđeno je to novim zakonom, koji još nije ugledao svjetlo dana u BH Parlamentu. Na njegovom usvajanju insistiraju iz nevladinog sektora, a podržala ih je većina političkih partija, iako se po svemu sudeći odugovlači sa njegovim usvajanjem.

“Ono što mi kao predlagači želimo jeste da odvojimo žito od kukolja, da javnost ne posmatra političare na način svi su isti i da malo pročistimo političku scenu”, rekao je poslanik SDP-a u PD PS BiH Saša Magazinović.

“Institucija sprečavanja sukoba interesa je uništena u prethodnom mandatu. Mi ćemo podržati svako rješenje koje doprinosi poboljšanju u toj oblasti”, rekao je poslanik SDA u PD PS BiH Šefik Džaferović.

Usvajanjem zakona bi se stalo u kraj nakaradnoj praksi u Bosni i Hercegovini. Odnosno da o tome ko je od funkcionera u sukobu interesa, odlučuju, između ostalih i sami političari, tačnije poslanici i delegati okupljeni u parlamentranoj komisiji.

“Politički predstavnici koji ne mogu biti nepristrasni, prije svega koji ne mogu biti nepristrasni u utvrđivanju sukoba interesa ili samih sebe ili svojih kolega i u tom smislu ovaj prijedlog jeste dobar da novu komisju čine profesionalci koji ne dolaze iz političkih partija”, rekla je Ivana Korajlić iz Transparency International BiH.

Kako sada stvari stoje, usvajanje zakona je trnovit put koji u BiH neće lako preći. Ukoliko bi bio izglasan funkcioneri bi komisiji morali dostavljati svoje, ali i imovinske kartone bliskih srodnika. Potom bi se provjeravali navedeni podaci, a pokažu li se netačnim, slijedi postupak koji može rezultirati novčanim kaznama ili zahtjevom za smjenu. Izmjene zakona zapele su u nadležnoj komisiji, jer se navodno prikupljaju sva potrebna mišljenja.

“Mislim da je bilo dovljno vremena za dostavljanje mišjenja”, rekao je poslanik A SDA u PD PS BiH Jasmin Emrić.

“Očito da kod jednog broja političkih predstvanika ne postoji dobra volja, da se dođe do donšenja jednog ovakvog zakona, jer dosadašnja rjesenja nisu dobra, objektivno govoreći ako ćemo ulaziti u borbu protiv kriminala i korupcije potrebna su nam kvalitetna rješenja borbe protiv sukoba interesa”, rekao je poslanik SDS-a u PD PS BiH Borislav Bojić.

Prođe li novi zakon, funkcioneri i njihovi bliski srodnici ne mogu biti članovi upravnih ili nadzornih odbora, ali ni uprava preduzeća koji dobijaju pomoć države. Bitno je i uskladiti zakone na svim na nivoima, podvlace iz nevladinog sektora.

Izvor: ATV

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.