Đokić: Srpskoj neophodna zaduženja jer se intenzivno razvija

Lider Socijalističke partije /SP/ Petar Đokić istakao je da je Srpska u fazi intenzivnog rasta i razvoja, te da su kreditna zaduženja neophodna, kao i u svakoj zemlji koja je u razvoju.

Komentarišući pitanje novinara o najnovijoj odluci Vlade Srpske o kreditnom zaduženju od 950 miliona KM upućenom Narodnoj skupštini Srpske na razmatranje, Đokić je rekao da je to nešto što se radi na početku svake godine, jer je Srpska u fazi intenzivnog rasta i razvoja.

“Republika Srpska se stalno razvija, ima projekte razvoja i za buduće vrijeme. Nema danas države u svijetu koja se razvija, a da pri tome ne koristi određena kreditna sredstva. To ćemo raditi i mi”, naveo je Đokić.

On je napomenuo da je najvažnije da se koriste ona kreditna sredstva za projekte koji će biti u funkciji razvoja Republike Srpske.

“Naš primarni cilj je razvoj Srpske i usmjeravanje sredstava za razvoj, od čega će korist imati svi građani, a drugo je da ono što koristimo kao kreditna sredstva možemo uredno servisirati. Samo do tog nivoa se možemo kreditno zaduživati, bitno je da možemo plaćati svoje kredite”, rekao je Đokić.

Lider SP kaže da se može vidjeti da Srpska svake godine vrlo savjesno i odgovorno izvršava sve svoje kreditne obaveze prema kreditorima i predratne obaveze BiH koje pripadaju dijelu Republike Srpske, kao i zaduženja koja su bila u toku i poslije rata.

Komentarišući pitanje kako će se na Republiku Srpsku i njene građane odraziti očekivano povećanje cijena životnih namirnica, ali i svega drugog prouzrokovanog akcizama, Đokić smatra da će mnogi proizvođači pokušati da iskoriste ovo vrijeme da se izbore za povećanje proizvoda i usluga.

“Nije realno da se dešavaju neka velika povećanja, čak mislim da ne treba da se uopšte dešavaju za određene grupe proizvoda. Povećanje cijene goriva kod nekih proizvođača pojedinih vrsta robe ili proizvoda uopšte ne utiče na povećanje troškova proizvodnje”, rekao je Đokić, koji je i minstar industrije, energetike i rudarstva Srpske.

Prema tome, ističe Đokić, špekulacije o tome da će to bitno uticati na povećanje njihovih troškova, pa zbog toga treba dizati cijene, su navodi koji nisu tačni.

On je naglasio da će kod mnogih od njih inspekcijski organi morati izvršiti nadzor, a i okvirna politika treba da bude takva da spriječi dizanje, odnosno rast cijena.

SRNA

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.