Rajko Dukić pisao premijerki RS: Drži banku, pusti hiljadarku!

Predsjednik kompanije „Boksit“ iz Milića, Rajko Dukić, uputio je otvoreno pismo predsjednici Vlade Republike Srpske Željki Cvijanović u kojoj je upozorava na moguće posljedice neplanskog investiranja u izgradnju autoputeva isključivo u zapadnom dijelu RS.

Evo sadržaja pisma:

U Blicu od 11. januara ove godine, pod naslovom „Akcize u cilju jačanja privrede“, izjaviste da će povećanje akciza, odnosno cijena goriva, biti podsticaj i zamajac privrede Republike Srpske.

Pretpostavljam da se Vaša izjava odnosi, prevashodno na Zapadni dio Republike Srpske, gdje se isključivo grade auto-putevi a koje gradi građevinska operativa iz Zapadnog dijela. A ako nije tako, onda mi objasnite kakve će koristi imati privreda Istočnoga dijela, na primjer Kompanija „Boksit“, koja će, po osnovu akciza, dati za gorivo oko 600.000 KM.

Ako se gradi samo da bi se gradilo, odnosno zaposlila građevinska operativa, a bez ikakve računice o isplativosti gradnje tih auto-puteva, imajući pritom u vidu otplatu anuiteta, troškove investicionog i tekućeg održavanja, plate itd., ne svodi li se to na računicu: „Drži banku, pusti hiljadarku“.

Zar Vam Hrvatska, sa kojom se vezujete auto-putevima i problemi koje ona ima sa svojim, nije za nauk, pa da na primjer razmislite da, umjesto megalomanskih i skupih auto-puteva, rekonstruišete postojeće puteve, prevodeći ih u brze ceste. Možda bi nešto od toga pripalo Istočnom dijelu koji će, kroz povećane akcize i kroz vraćanje dugova i pokrića gubitaka auto-puteva, imati i te kakve „koristi“.

Pozdrav,

Predsjednik Kompanije
mr Rajko Dukić

Istinito

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.