AMATER METEOROLOG NEDIM SLADIĆ PORUČUJE: Nadležni, gori nam pod nogama

Dvoumio sam se da li da prešutim ovo ili ne. Prelomilo se ipak koplje. Ne, ne mogu ovo prešutjeti. Ne želim! Ne mogu! Kao da je vatreni napad izvršen danas na našu državu, na naš dragulj, našu dragu Hercegovinu. Gori Drežnica, oko Mostara, Podveležje, Stolac, Hodbina, Hodovo, oko Neuma, Trebižat, Čapljina… zapravo, lakše je navesti mjesto gdje ne gori na području Niske Hercegovine kad malo bolje pomislim. Otišli su nam brojni ekosistemi ovog ljeta. Sagorjelo je hektara i hektara dragocjene borove šume kojoj predstoji dugotrajna bitka za njen oporavak.

Definitivno, ovo je najteža poslijeratna godina koju je Bosna i Hercegovina preživjela. Godina koju je obilježilo sve, izuzev poplava: mjesec dana intenzivne sibirske hladnoće, jaki mrazevi, ekstremni i rekordni valovi vrućine i suša. Kako rekoh, samo još nam poplave, ne daj nam Bože, nedostaju i da onda zaista padnemo na koljena. Naše plodne ravnice u Posavini i Semberiji su u kritičnom stanju i gotovo da po sunčanom augustovskom danu više liče na kakvu polupustinjsku oblast nego na plodne zelene ravnice. Nakon aprilskog mraza i štete po poljoprivredne kulture zbog iznimno niskih temperatura krajem mjeseca, u junu je pogođena teškom sušom, zemlja je popucala, a svi znamo da su prinosi smanjeni gotovo i više od %50. Ono što mrazevi nisu uništili, suša i vrućina je dokrajčila do kraja. Sve ćemo ovo osjetiti na jesen kada nam stave namete i poskupljenja na mnoga životna dobra, koja su i već sada za mnoge preskupa. Već tri mjeseca, tačnije otkako je ljeto započelo, naše marljive i sada već precrpljene vatrogasne snage, naši heroji, danima i noćima rade u otežanim uslovima pri ekstremno visokim temperaturama koje ovog ljeta su u Hercegovini više bliže 40° nego 35°, u dotrajaloj opremi još iz osamdesetih godina prošlog vijeka.

Zašto se tu ne upitamo kakav je stav naše države kada su interventne službe u pitanju, značajne građanima u svakom trenutku? Koliko im Vi, dragi nadležni, dajete doprinosa? Pa ja ću Vam reći – jedno nula, a možda i -1 bodova! Je li treba danas da izgori, ne daj Bože, nečija kuća ili zemljište pa da se tek onda uhvatimo za glavu i shvatimo ozbiljnost ove situacije? Shvatate li Vi štetu koju će neko danas ni kriv ni dužan možda pretrpjeti zbog piromana i Vaše neodgovornosti.

Pokazali ste se “odlično” za vrijeme djelovanja četvrtog i petog toplotnog vala, mjere upozorenja za radnosposobno stanovništvo ste izdali dan prije završetka toplotnog vala! Koja logika, za aplauza!

Dragi nadležni, Vi očigledno ne znate šta je suha bura i tramontana poslije prolaska hladne fronte? Pa ja ću Vam reći, ovaj amater će Vam reći – jedno veliko bure baruta, spremno da plane svaki čas. Piromani su imali idealne uslove da ih iskoriste u njihovom najboljem svjetlu. I uspjeli su, nažalost.

Je li Vi niste čitali prognoze Federalnog hidrometeorološkog zavoda Bosne i Hercegovine i nas amatera ? Za vikend upozorili su na jaku buru u Hercegovini? Nije bilo dovoljno? Dobro, idemo dalje. Da li ste čitali prognozu meteorologa Federalnog hidrometeorološkog zavoda Bakira Krajinovića koji je izradio i potpisao dugoročnu prognozu i dao tačno na vrijeme upozorenje da ide novi val vrućina u Bosni i Hercegovini sa temperaturama u Hercegovini i do 40° sve do kraja mjeseca? Kako Vam to nije dalo alarm da treba proglasiti nakon svega elementarnu nepogodu? Ne samo to, gdje je Lucifer, mraz, ekstremna suša? Kiše, ali ne one od “dvije-tri kapi”, već one poštene, nema za lijeka u Hercegovini narednih najmanje deset, a možda čak ni dvadeset dana. Zar je moguće da sjedite skrštenih ruku i ništa ne poduzimate? Gori država od Drežnice do Trebinja, a Vi ništa da poduzmete? Draga Vlado Federacije Bosne i Hercegovine, šta čekate više? Sredinu septembra možda, kad se sve i vrućine i požari svedu na passé čin? Ako i do tada se ovo ugasi, ali daj Bože…

Vjerovatno se borim protiv vjetrenjača, ali, dragi nadležni, pozivam Vas ovom prilikom na posljednji test – pomozite napaćenim poljoprivrednicima na sjeveru Bosne. Pomozite Hercegovcima da ne izgube svoja materijalna dobra. Barem im štetu nadoknadite tako što ćete proglasiti za početak elementarnu nepogodu, a onda im i nadoknaditi ono izgubljeno. Draga Vlado, posljednji put, proglasite elementarnu nepogodu!

Izdrži, naša draga Bosno i Hercegovino!

Nedim Sladić – amater meteorolog

1 Komentar

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.