ALARMANTNO: Nikad manje upisanih prvačića u RS, zatvara se 26 osnovnih škola i 63 područna odjeljenja!

U RS je po prvi put upisano manje od 10.000 prvačića, a koliko je situacija alarmantna možda najbolje svjedoči najava ministra Maleševića (koji je kupio limuzinu od 110.000 KM) da se zatvara 26 osnovnih škola, a uz već ugašena 73 područna odjeljenja, gasi ih se još 63.

I dok se širom RS-a održava manifestacija „Konferencija beba“, koja za cilj ima promovisanje porodičnih vrijednosti i ukazivanje na problem pada nataliteta, podaci sa terena pokazuju da predstavnici vlasti osim ovakvih i sličnih manifestacija na kojima se slikaju, promovišu i dodijeljuju kakvu simboličnu sumu, moraju puno više potruditi i ponuditi konkretna i sistematska rješenja,

Booking.com

Naime, u RS je po prvi put upisano manje od 10.000 prvačića, a koliko je situacija alarmantna možda najbolje svjedoči najava ministra prosvjete i kulture Dane Maleševića da se zatvara 26 osnovnih škola, a uz već ugašena 73 područna odjeljenja, gasi ih se još 63.

Prema podacima ovog ministarstva, u školsku 2017/2018. godinu u aprilu i maju upisano je 9.676 učenika.

„Ovo je prvi put da imamo manje od 10.000 prvačića. Prema dosadašnjim iskustvima, u periodu od maja do septembra bude upisano otprilike još 200 učenika, tako da se nadamo da će broj prvačića upisanih u školsku 2017/2018. godinu biti veći od navedenog broja“, kažu u ministarstvu.

U sljedećoj tabeli dajemo pregled broja upisanih učenika u prvi razred od školske 2008/2009. godine.

Kada je riječ o broju upisane djece u prvi razred po opštinama/gradovima, očekivano najviše upisane djece je u Banjoj Luci – 1.925 učenika, zatim slijedi Bijeljina sa 917 učenika, Doboj sa 550, Prijedor sa 518 učenika i Zvornik sa 416 učenika. Najmanje učenika upisano je u Kalinoviku (4 učenika) i Trnovu (8 učenika).

Ako posmatramo pojedinačno osnovne škole, u školskoj 2017/2018. godini najviše prvačića biće u Osnovnoj školi «Branko Radičević» u Banjoj Luci (232 učenika), zatim u Osnovnoj školi «Sveti Sava» u Bijeljini (159 učenika) i Osnovnoj školi «Vuk Karadžić» u Bijeljini (155 učenika).

Najmanje učenika upisano je u osnovnim školama: «Josif Pančić» Kozica-Oštra Luka (2 učenika), «Petar Škundrić» Budimlić Japra – Oštra Luka (4 učenika) i «Ljutica Bogdan» Kalinovik (4 učenika).

Ugašena 73 odjeljenja

Zbog manjeg broja učenika već su zatvorene i mnoge škole i ukinuta odjeljenja. Tako su u 2009. godini donesena rješenja o prestanku rada 26 područnih odjeljenja, a u 2011. godini rješenja o prestanku rada 18 područnih petorazrednih područnih odjeljenja. Početkom školske 2014/2015. godine, zbog nedovoljnog broja učenika, sa radom je prestalo sedam područnih odjeljenja.  U 2015. godini donesena su rješenja o prestanku rada 10 petorazrednih područnih odjeljenja. Zbog smanjenja broja učenika, godinu dana kasnije, sedam područnih odjeljenja nisu započela sa radom, jer nisu imali nijednog učenika.

Zatvara se 26 osnovnih škola i 63 područna odjeljenja

Kako je juče izjavio ministar prosvjete i kulture Dane Malešević zatvaranje škola i područnih odjeljenja nas čeka i u skoroj budućnosti. Prema njegovim riječima  Vlada Republike Srpske razmatraće da li je potrebno ugasiti 26 centralnih osnovnih škola, 28 devetorazrednih i 35 petorazrednih područnih odjeljenja zbog toga što je u njima upisan mali broj đaka. On je dodao da je svim osnovnim školama poslan dopis da ne primaju nove radnike dok se ne vidi da li će nekom učitelju ili nastavniku biti zavtoreno područno odjeljenje.

Pašalić: Ne može nas spasiti ni bejbi bum

Prirodni priraštaj na ovim prostorima već odavno ima negativan preznak  i ne može ga zaustaviti nikakav revolucionarni skok nataliteta, smatra demograf Stevo Pašalić. Rješenje je kaže u promijeni svijesti, aktivnom radu na popravljanju socijalnog statusa građana, i sprovođenju valjanih reformi, a za to su potrebne godine.

Prije svega, treba stimulisati žene, potencijalne porodilje, jer nam trenutno nedostaje 50 posto prvorođene djece. To što političari pričaju da nam treba treće ili četvrto, je nešto što nema puno veze sa realnošću, jer nama prije svega trebaju prvorođena djeca, a tek onda dolazi, drugo, treće , četvrto djete. Jedino rješenje nam je da se svi uključimo u rješavanje populacione politike, od politike, struke, privrede, obrazovanja, i ako to sada dobro uradimo rezultate ćemo vidjeti tek za deceniju, dvije ili tri”, ističe Pašalić.

Naglašava i da su današnji demografski problemi, u velikoj mjeri uzrokovani i odlaskom stanovništva, koji je prisutan ne samo u BiH već i cijele regije.

Tradicionalno, BiH je zemlja iz koje je uvijek više stanovnika odlazilo, nego dolazilo. Podaci govore da je od 1991. do 2016. godine, Republika Srpska  izgubila 400 871 stanovnika, Federacija BiH oko 750 000, BiH ukupno 1 150 000. Ovo su naši najveći migracioni gubici“, kaže Pašalić.

Prof. dr Sanja Sibinčić, specijalistom za ginekologiju i akušertvo i vlasnica banjalučkog centra za vantjelesnu oplodnju „Medico-S“ smatra da je situacija alarmantna, jer nas pad nataliteta prati zadnjih 20 godina i svake godine gubimo jednu generaciju.

Poželjno bi, kaže, bilo da se izdvaja  više novca u cilju stimulacije mladih parova za ostvarivanje trudnoće, jer danas je i to jedan od uzroka steriliteta, to što mladi odgađaju potomstvo.

Trebalo bi sigurno napraviti i neke stimulativne mjere za parove koji su mlađi, zatim za ljude koji imaju troje i više djece. Za sve to treba novac, za koji ja u ovom času ne vidim da ga država ima. To je sigurno goruće pitanje, jer sutra nam ništa ne treba ako nemamo djece. Moram priznati da smo prije imali bolju saradnju sa odgovornima u Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS, da je rađeno više projekata i strategija, koje se danas veoma teško održavaju, a poneke i gase”, rekla je ranije za Buku dr Sibinčić.

Već decenijama ovdje se rađa sve manje djece, odlaze mladi, odlaze stari, odlaze cijele porodice. Odlaze iz države koja miluje samo svoje političare i njihovu rodbinu, i gdje se za one koji su se odlučili proširiti porodicu i imaju troje i više djece izdvaja  cijelih 140 maraka. Ako se ovako nastavi prognoze nisu nimalo sjajne- za 50 godina ovo će biti zemlja starih ljudi, a za sto, dvjesta ili petsto godina zemlja stranaca.

BUKA

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Anti-SPAM Test *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.