Škole u Srpskoj ostale bez 20.000 đaka

Zbog smanjenja broja učenika, u Republici Srpskoj je posljednjih 10 godina nestao čitav jedan grad srednje veličine. Školske 2008/09. godine u osnovne škole je upisano 113.320 učenika, da bi se njihov broj do ove školske godine smanjio za oko 20.700, koliko otprilike Kozarska Dubica ili Pale broje stanovnika.

Zbog smanjenja broja đaka, Ministarstvo prosvjete i kulture RS provodi “racionalizaciju mreža škola”, drugim riječima – iz ekonomskih razloga zatvaraju se škole u kojima nema dovoljno učenika. Tako je 2009. godine zatvoreno 26 područnih odjeljenja, a u 2011. godini 18.

“Početkom školske 2014/15. godine, zbog nedovoljnog broja učenika, sa radom je prestalo sedam područnih odjeljenja. U 2015. godini donesena su rješenja o prestanku rada deset petorazrednih područnih odjeljenja, a zbog smanjenja broja učenika, u školskoj 2016/17. godini, sedam područnih odjeljenja nisu započela sa radom, jer nisu imali nijednog učenika“, kažu u Ministarstvu.

Problem s nastavnicima

Zatvaranja škole će se nastaviti, a iz Ministarstva su već poslali dopis školama da ne raspisuju konkurse za nove radnike dok se ne utvrdi koje škole će biti zatvorene od septembra, kako bi se nastavnici koji ostanu bez posla, a imaju ugovore na neodređeno, preraspodijelili u druge škole gdje ima mjesta.

“Nećemo raspisivati konkurse dok ne dobijemo informacije koje škole se zatvaraju kako bi mogli da rasporedimo nastavnike koji eventualno ostanu bez posla“, kaže Zoran Miljević, direktor Osnovne škole “Danilo Borković” iz Gradiške.

Dragan Gnjatić, predsjednik Sindikata obrazovanja i kulture RS, kaže da su se do sada nastavnici koji su bili višak zbog zatvaranja škola zbrinjavani, tako da niko ko je imao stalni posao nije dobio otkaz.

“Direktori imaju obavezu da preraspodijele nastavnike koji ostanu bez posla. Nažalost, ostaje pitanje kada će tek doći na red nastavnici koji su na biroima i kojih je u RS preko 800“, kaže Dragan Gnjatić.

Iako se broj učenika smanjivao, broj zaposlenih u prosvjeti je u posljednjih 10 godina povećan sa 16.000 na 22.000. MMF je, između ostalog, upozorio BiH na prekomjeran broj zaposlenih u prosvjeti.

Bijela kuga

Smanjenja stopa rađanja i odlazak stanovništva iz zemlje su glavni razlozi smanjenja broja đaka, ističe demograf Stevo Pašalić.

“Sa ekonomske strane, opravdano je da se zbog nepostojanja broja učenika zatvori neka škola. Međutim, imajući u vidu da škola kod nas predstavlja simbol života u nekom mjestu, treba tražiti druge načine da se riješi problem“, ističe Pašalić.

On kaže da je, znajući šta nas čeka, umjesto racionalizacije mreže škola prije deset godina Vladi RS predlagao optimalizaciju mreže osnovnih škola u RS.

“Moji prijedlozi su išli u smjeru da se u školama koje su pred zatvaranjem ponude kulturni i drugi vannastavni sadržaji koji će zadržati ljude u nekom mjestu, da se omogući prevoz nastavnicima do malih škola i slično, samo da se ne zatvaraju škole, jer najlakše je staviti ključ u bravu“, ističe Pašalić.

On ističe da njegove prijedloge niko nije razmotrio, a da Vlada RS ne posvećuje demografiji pažnju pokazuje i to da Savjet za demografsku politiku od prošle godine ne funkcioniše.

Blic

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.