Gasi se bilećki “Trendteks” – radnici neće ponovo za mašine?

BILEĆA – Radnici bilećkog “Trendteksa”, koje su juče obustavili proizvodnju zbog nezadovoljstva platama, ni danas nisu sjeli za mašine, a sve su prilike da će tako i ostati, što bi značilo da će ovaj pogon firme do kraja mjeseca biti ugašen, saznaje “Moja Hercegovina”.

Naš reporter jutros je bio na licu mjesta, ali radnici nisu željeli da daju izjave za medije i iznesu svoj stav, već su izašli na sporedni izlaz pogona ove firme. Ipak, uspjeli smo da telefonski stupimo u kontakt sa jednom od radnica koja nije željela da joj otkrijemo identitet. Prema njenim riječima, problem je to što moraju da rade na normu koja se mijenja svake sedmice, pa ne mogu da je ispune.

Aktuelnu situaciju u firmi rukovodstvo bilećkog “Trendteksa” ni danas nije htjelo da komentariše.

No, “Moja Hercegovina” saznaje koji su glavni problemi zbog kojih je ovaj pogon pred gašenjem. Radnici koje su zaposleni u proizvodnji nisu ispunili planiranu normu za mjesec maj, pa su im plate umanjene, te su iznosile, u prosjeku, oko 300 maraka.

Sa druge strane, nezvanično saznajemo, čelni ljudi “Trendteksa” imaju jasan stav – koliko artikala radnici proizvedu, toliko će biti sredstava za plate, ali radnicima se dijeli ono što ostaje nakon što se plate troškovi proizvodnje.

Zbog takvog odnosa, radnici proizvodnje, kojih ima oko 70, odučili su da obustave proizvodnju. Stoga je dogovarano da rukovodstvo “Trendteksa” 28. juna dođe u bilećki pogon kako bi pokušali da na sastanku nađu zajednički dogovor. Međutim, pitanje je da li će do sastanka doći, jer su radnici, izgleda, čvrsto riješili da se ne vraćaju na posao. Ako se to desi, pogon će vjerovatno biti ugašen, jer je toliko novih radnika u proizvodnji teško naći. No, konačan ishod znaće se tek u narednim danima.

Od kada je otvoren tekstilni pogon “Nikole Tesle” u Bileći, u nekadašnjem tekstilnom gigantu “Bilećanka”, problemi u tekstilnoj industriji ne prestaju iako je tada najavljivan njen procvat i povratak na velika vrata. Nakon raspada “Nikole Tesle”, firma je preimenovana u “Biteks”, ali ni ona nije dugo opstala. Period rada obje ove firme obilježili su brojni štrajkovi radnika. Nakon gašenja “Biteksa”, pogon preuzeo “Trendteks”, čija je matična firma u Njemačkoj, a sada i njemu prijeti gašenje.

Osim u Bileći, “Trendteks” u Hercegovini ima pogon i u Trebinju, a njegovi radnici su, takođe, ranije stupali u štrajk zbog nezadovoljstva normama i platama. “Moja Hercegovina” tada je pisala o nezakonitostima rada ove firme koja sa radnicima potpisuje ugovor o radu, a plaća ih po normi, pa su njihove plate često i manje od minimalca. Međutim, niko od nadležnih nije reagovao, pa čak ni ministar Petar Đokić koji je, prilikom posjete ovom pogonu, priznao da zna da su nekim radnicima plate manje od minimalne zarade na koju radnici imaju zakonsko pravo. Nakon posljednjeg velikog štajka radnika ovog pogona, plate su povećane, pa on trenutno radi.

No, sve dok nadležni ne počnu da rade svoj posao i jasno pokažu da se zakon mora primjenjivati, radnici će biti obespravljeni, a najavljeni novi procvat tekstilne industrije u Hercegovini ostaće samo još jedno od praznih političkih obećanja.

Jelena Denda Borjan / MH

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.