Sikter, efendijo banjalučki! Jadni, a ne prosvjetni!

Kao uvod ovom otužnom tekstu iskoristiću jedan paraf sa naše drage i dragocjene Trifkove “Slobodne Hercegovine“:
“Kraj je školske godine i nevjerovatne vijesti dolaze iz Hercegovine. Svi se pitaju i niko ne zna odgovor po čijem je nalogu Ministarstvo prosvjete RS odlučilo da ukine dva razreda gimnazije u Bileći i uvede odjeljenje tekstilaca.”
Uvijek kad se zapitam i zaplašim da li mi je to ponestalo tema na blogu, neki i nečiji iditlouk se nađe i razuvjeri me od tog straha i takve pomisli… A ovaj ne da me našao nego me je i opasno pogodio tako da ovo pisanje predstavlja klasičnu terapiju protiv moje iznenadne aritmije i otežanog disanja. Ujedno i protiv nečije gluposti i, kako rekoh, idiotluka!
Ne znam da li je u pitanju samo jedan i “čiji” idiot ili se u Ministarstvu prosvjete naše lijepe, dične i ponosite Republike Srpske na funkcijama našlo više sličnih bezumnika, ali znam da bilećke gimnazije nestati neće! Evo, živi bili pa vidjeli! Našla se gospoda iz udobnih, kožnih banjalučkih fotelja da propisuju i ograničavaju godišnju količinu pameti i ambicija one kršne, pametne i mudre djece iz bilećkog kamenjara… Sikter, efendijo banjalučki! To ni Turci u svoje doba radili nisu!
Ako neko i pomisli da imam nešto protiv Banjaluke i Banjalučana, razuvjeriću ga jednim od mojih dražih tekstova “BANJA za dušu, LUKA za tijelo!” Ja sam samo protiv svih onih kretena i degenerika, gdje god da se nalazili, a kojima je jeftina politika omogućila da se pitaju za svoje idiotluke koje običan narod skupo koštaju…
Ne volim da, gonjen samo srcem, pišem bez provjerenih saznanja, dubokih i dugotrajnih ubjeđenja. Još manje da javno optužujem i kritikujem, ali za stav po ovom pitanju mi ne treba ništa od toga. Čak ni srce. Dovoljan je trenutak zamisli i prst uperen u čelo. Kao što je nečija glupost uperena u tu malu, ionako svim i svačim uzdrmanu Bileću. Kukah ja u svom pretposljednjem tekstu da joj nedostaju upravo takva bravurozna “djeca” koju, sada, tih nekoliko prosvjetnih kretena hoće unaprijed da osakati i svede ih na nešto što ne žele i ne treba da budu. Ili čak možda na uspješne, ali ipak tuđe gimnazijalce, ko će ga znati, kad se ovako nelogične i nenormalne stvari dešavaju – ja slučajnostima ne vjerujem!

Ne znam šta se krije iza toga i ko našu zlatnu, lijepu i pametnu dijecu, naše vukovce i brojne odlikaše željne najveće i najjače odskočne daske u njihovom životu tjera od svoje budućnosti, od svoga grada i svojih roditelja. Šta li, da nije možda neko u Banja Luci zaključio da je Bileća prenatrpana djecom pa da to treba malo istrijebiti, što pameću, što nogom. Da nije zasmetala i gore naša Hercegovina, njena mudrost i njen uspjeh? Pleme ti tvoje jebem, ko si da si! Rado bih ti sada grkljan izmasirao i ostavio te tako relaksiranog da ipak dočekaš da vidiš ko će i šta će od te djece koju sada “sakatiš” postići i dostići… I to ne preko tebe jedan politički gade i skote, nego preko svog znanja, znoja i uspjeha. Preko jedine nade koju imaju u svom gradu. Preko odskočne daske koja je i mnoge od nas vinula u neke svoje daljine i visine koje ti nikada bez stranke i jeftine politike dostigao ne bi. Ne prizivaj krv i ne igraj se s nama Bilećanima i Hercegovcima!
A ti Bilećo i mi svi sa tobom, ako sada i po ovom pitanju padneš, za mene ćeš pasti za svagda. Tu direktoricu što ćuti i što joj se “niko ne javlja u BL” isprati u vanrednu i moralnu penziju! Pa kreni od svojih ljudi po Banja Luci koje si izabrala da te gore predstavljaju i leđa ti čuvaju. Onih koji su možda i jutros uz sladak lokum pili kafu sa dotičnim idiotima… Otkrsti im ruke, pa nastavi redom sa otkrštavanjem svakom živom Bilećaninu na ovom svijetu! Moje su “otkrštene” i spremne na sve, ali ne same i osamljene nego ujedinjene, složne i nikad jače… Neko je udario na tebe da te ranjenu dokrajči! Neko je udario na moju i našu istoriju, ali to uopšte nije bitno koliko je bitno da taj isti ima namjeru da uništi tvoju i nečiju budućnost!

Izvor: vukoje.rs

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.