Korupcija u Srpskoj: Za prva četiri mjeseca 22 miliona KM štete!

Pripadnici MUP-a RS su otkrili ili im je prijavljeno 126 slučajeva korupcije, što je za 17 odsto više nego u istom periodu lani, rekao je Đukić novinarima u Banjaluci povodom preventivne aktivnosti „Stop korupciji“.

On je naveo da je nadležnim javnim tužilaštvima proslijeđeno 78 izvještaja o počinjenim krivičnim djelima iz oblasti korupcije kojima je bilo obuhvaćeno 113 lica, što je za 22 odsto više nego u prva četiri mjeseca prošle godine.

„Najzastupljenija krivična djela iz oblasti korupcije u izvještajnom periodu su pronevjera, zloupotreba službenog položaja, zloupotreba položaja u privredi, krivična djela posluge, davanja i primanja mita, falsifikovanje ili uništavanje službenih isprava, poslovne prevare, falsifikovanje ili uništavanje poslovnih knjiga“, precizirao je Đukić.

On je naveo da je obaveza MUP-a da i u narednom periodu preduzima niz aktivnosti s ciljem blagovremenog identifikovanja društveno štetnih pojava kako bi se otkrila koruptivna krivična djela i sankcionisali njihovi izvršioci.

Tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka Dragana Lipovčić rekla je da je u protekloj godini Tužilaštvu prijavljeno 266 slučajeva korupcije, od čega je 87 odsto riješeno.

„Pošto svaki predmet ne dođe do istrage, njih je manje, te je bilo 92 istrage, od čega je u protekloj godini riješeno 85 odsto slučajeva, što dokazuje da je borba protiv korupcije apsolutni prioritet u radu Tužilaštva“, poručila je Lipovčićeva.

Ona je navela da će danas biti podijeljen promotivni materijal u vezi sa procedurama prijave i procesuiranjem krivičnog djela korupcija da bi se građani podstakli da prijave korupciju.

MUP Srpske, u saradnji sa Međunarodnim programom Ministarstva pravde SAD za obuke i pomoć u oblasti kriminalističkih istraga (ICITAP) u BiH, organizovalo je danas na Trgu Krajine u Banjaluci preventivnu aktivnost „Stop korupciji“.

SRNA

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.