Kako da razumijete evoluciju uz pomoć Nikole Špirića?

Elem ovih dana je bilo baš popularno među Srbima, ali vjerujem i među drugim balkanskim narodima, filozofirati o teoriji evolucije. Sve je počelo u Srbiji da bi se, kako to obično biva sa glupostima, prelilo i u Republiku Srpsku. O tome se čak morao izjasniti i Senat univerziteta, ali za divno čudo Dodik ništa nije rekao. On se bavio Ljubijom.

Kao svaki sorošovac koji po cijeli dan nasrće na pravoslavni identitet Srba u Republici Srpskoj razmišljao sam kako da evoluciju šuknem Srbima i uvjerim ih da su rođaci šimpanze sa kojima dijelimo 98% gena.

Elem uzmem ja knjigu i krenem da čitam. Čitam ti ja čitam i naletih na poglavlje „Mehanizmi evolucije“ , gdje se govori o mutacijama, migracije i prirodna selekcija i dok ja to čitam u mislima mi se javlja Nikola Špirić.

Pitate se kakve veze ima Špirić sa evolucijom, mutacijom, migracijom i prirodnom selekcijom?

Mutacija u Drvaru

Svi mi dobro znamo da je Nikola Špirić rođen u Drvaru daleke 1956. godine. Da je potrajao socijalizam Špirić bi vjerovatno bio nosilac spomenice NOB-a, kao i mnogi drugi Drvarčani rođeni nakon Drugog svjetskog rata. Elem, prosječan stanovnik Drvara je genetski  predodređen da budu komunista i antifašista. Neki su zbog te genetike goloruki skakali na njemačke tenkove i umirali na njima da bi drugi mogli živjeti. Kod Špirića se desila neka genetska mutacija i on je naprasno postao pravoslavac i svetosavac. Da li se ta mutacija desila u samom sastavu nukleotida pojedinačnih gena ili je došlo do promjena u genetskim skupovima teško je reći, ali su posledice bile evidentne i dramatične.

Migracija

Jedan od načina da se geni šire su i migracije. Na taj način mogu da nastanu novi genetički elementi u prirodnu populaciju. Sa dolaskom Špirića iz Drvara u Sarajevo, a potom i u  i Banjaluku,  on nastoji da miješa svoje gene sa drugim genima i tako genetsku kartu sredine u koju je došao učini bogatijom i raznovrsnijom. U želji da svoje gene učini kvalitetnijim miješa ih u mješovitom braku.

Adaptacija i prirodna selekcija

Adaptacija rezultat uzajamnih odnosa organizma i sredine nastale posredstvom prirodne selekcije. Selekcija iz generacije u generaciju bira bolje prilagođena jedinke i eliminiše manje prilagođene. Jedan od primjera je Nikola Špirić. Njegova moć adaptacije je tolika da je od 1992. godine do danas (25 godina) promijenio najmanje 5 političkih partija čiji se programi dijametralno razlikuju. Ta sposobnost adaptacije dovela je do toga da on i dalje figurira visoko u SNSD-u, dok je prirodna selekcija mnoge od  prvoboraca i osnivača SNSD-a odbacila na smetljište istorije i socijaldemokratije.

Danas Špirića ima u Banjauci, Beču i Beogradu gdje nastoje da svojim superiornim genima usreće i obogate svekoliko čovječanstvo, na čemu im je evolucija neizmjerno zahvalna.

Srđam Puhalo

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.