Cvijanovićeva: Najmjerodavniji list je glasački

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović poručila je ministru inostranih poslova u Savjetu ministara BiH Igoru Crnatku da su građani Srpske na glasačkom listiću u oktobru 2016. godine napisali šta Savez za promjene /SzP/ nije dobro uradio u Sarajevu.

Na Crnatkov današnji poziv upućen predsjedniku i premijeru Republike Srpske da napišu bar jednu stranicu šta partije SzP nisu radile dobro u Sarajevu, Cvijanovićeva je odgovorila da su građani to napisali na svom glasačkom listiću u oktobru 2016. i da će ponovo napisati u oktobru 2018, te da je to najmjerodavniji list. „Što se tiče materijala koji je opozicija pripremila kao navodni osnov za smjenu Vlade Republike Srpske, mogu samo reći – žali Bože papira i ‘izložbe’ u stranačkim prostorijama PDP-a koju niko ne posjećuje“, rekla je Cvijanovićeva Srni.

Na Crnatkovu tvrdnju da je sadašnji saziv Savjeta ministara BiH zaslužan što će klirinški dug BiH biti isplaćen u novcu, a ne u robi, Cvijanovićeva je rekla da se o tome davno dogovaralo, a da će biti isplaćen u novcu znalo se polovinom 2014. godine. Ona je navela da je Rusija predložila da to bude u omjeru jedna trećina za Republiku Srpsku i dvije trećine za FBiH, po uzoru na aranžmane koji se prave sa međunarodnim finansijskim institucijama. Onda je, pojašnjava premijer Srpske, krenulo sa razvlačenjem tog procesa u institucijama BiH, pozivanjem na zakone nametnute od OHR-a i došlo se do toga da u raspodjelu budu uključeni Brčko distrikt i nivo BiH, čime je smanjen iznos za Republiku Srpsku u odnosu na onaj koji je predložila Rusija.

„Crnatku mogu jedino da poručim da počne vjerovati u narod ako želi da narod počne vjerovati njemu“, rekla je Cvijanovićeva. Ona je naglasila da se građani odlično sjećaju šta se, osim klirinškog duga, dešavalo sa sredstvima Svjetske banke namijenjenih budžetskoj podršci entiteta, akumulirane dobiti „Elektroprenosa“, tranši MMF-a i još mnogo toga… Sve što je trebalo da stigne do građana Republike Srpske, istakla je Cvijanovićeva, upravo su partije iz SzP blokirale, umanjile ili odugovlačile realizaciju. „U nekim slučajevima čak i onda kad su bošnjačke partije podržavale takve aranžmane, partije iz SzP su ih blokirale. Sve u svemu, to je crno da crnje ne može biti, i kakve onda listove pisati o radu takve vlasti, osim glasačkog listića“, upitala je Cvijanovićeva.

„Da ne pominjem sada kakva je diplomatsko-konzularna mreža kojom Crnadak upravlja i šta im rade ambasadori – jedni otvaraju privatnu poštu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, drugi blate Republiku Srpsku pred vlastima zemlje domaćina, treći plasiraju laži kako je predsjednica Vlade istjerana iz Stejt departmenta… I sve to za vrijeme Crnatkovog mandata“, navela je Cvijanovićeva. Ili da ne pominjem, kaže ona, disbalans između dva entiteta kad je riječ o infrastrukturnim projektima o kojima vlasti BiH, u kojima sjedi SzP, lobiraju po međunarodnim konferencijama i gdje uporno gledamo kako su potrebe Republike Srpske stavljene u drugi plan.

„Takva vlast nije kredibilna da traži smjenu bilo koje druge vlasti“, zaključila je predsjednik Vlade Srpske Željka Cvijanović.

 

Izvor: Nezavisne

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.