ISPITIVANJE PORIJEKLA IMOVINE – Ko koči zakon?

Vlast na nivou BiH ne želi da usvoji zakon o ispitivanju porekla imovine funkcionera u institucijama BiH.

 Predlog tog zakona pripremali su u SDS, ali zbog nedostatka podrške u parlamentu BiH odustali su od te ideje.

 Član rukovodstva Doma naroda BiH Ognjen Tadić tvrdi za „EuroBlic“ da taj zakon više niko i ne spominje i da je on „samo još jedan od neostvarenih projekata u ovoj zemlji“.

– Donošenje zakona koče članovi organizovanog kriminala u svim strankama – i iz SDS i iz SNSD i manjih stranaka, dok je inicijativa za taj zakon bila u RS, a onda sve ostale, na nivou BiH – kaže Tadić, ne otkrivajući na koga konkretno misli.

Poslanik SDP BiH u Predstavničkom domu Mirsad Mešić kaže da se slaže sa Tadićevim tvrdnjama da donošenje zakona o ispitivanju porekla imovine funkcionera u BiH „opstruišu kriminalci iz političkih stranaka“.

– Činjenica je da najbogatiji ljudi u BiH sede u političkim strankama. Pogledajte sastav svih dosadašnjih vlasti i njihove, ne imovinske kartone u kojima ne navode tačne podatke, nego procenjeno stanje njihove imovine, pa ćete videti da je tu prisutno najmanje nekoliko milijardi KM koje su zapravo bile namenjene BiH i njenim građanima – kaže Mešić.

On smatra da je BiH potreban zakon o ispitivanju porekla imovine njenih političara, ali sumnja da će on biti usvojen „jer neke političke opcije tvrde da je to recidiv socijalizma“.

– Ovoj napaćenoj zemlji je neophodan takav zakon kao preduslov nekakvog normalnog funkcionisanja. I SDP je već činila napore da se takav zakon primenjuje u Federaciji BiH, gde smo pokrenuli pitanje uspostavljanja agencije koja će se baviti antikoruptivnim aktivnostima gde su krajnje mere oduzimanje nezakonito stečene imovine. Nažalost, i taj zakon aktuelna Vlada u FBiH ne sprovodi – kaže Mešić.

Iz SNSD poručuju da je zakon o ispitivanju porekla imovine funkcionera očigledno postao više politička nego pravosudna priča.

– U SDS imaju lagodnu situaciju – neka njihovi ministri predlože zakon Savetu ministara i upute ga u parlamentarnu proceduru. Međutim, očigledno je da postoji neki razlog zašto to ne rade i da sigurno ne bi dobili podršku stranaka sa kojima čine vlast. Smatram da, pre svega, Krivičnim zakonom treba definisati ovo pitanje i da svako ko je stekao bogatstvo koje je nesrazmerno njegovim primanjima bude procesuiran. Takođe, trebalo bi propisati da izabrani zvaničnici dostavljaju imovinske kartone nekoliko godina nakon isteka mandata kako bi se uporedila njena vrednost sa primanjima – kaže poslanik SNSD u Predstavničkom domu Lazar Prodanović.

Koga bi se ticao zakon?

Prema radnoj verziji predloga zakona o ispitivanju porekla imovine funkcionera u BiH, koju je sačinio SDS, zakon bi se odnosio na članove Predsedništva BiH, Parlamentarne skupštine BiH, Saveta ministara, direktore agencija, sudije i tužioce, ombudsmane i komandante u Oružanim snagama BiH.

Izvor: EuroBlic

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.