Primaju 2.000-3.000 KM mjesečno da ćute u Skupštini

Broj usvojenih zakona u 2016. godini u Narodnoj skupštini Republike Srpske nešto je veći nego u prvoj godini aktuelnog mandata. Ipak, oba rezultata su ispod prosjeka prethodnog četvorogodišnjeg mandata – monitoring je Centara civilnih inicijativa.

„Broj usvojenih zakona u Narodnoj skupštini Republike Srpske je u 2016. godini nešto veći nego u prvoj godini aktuelnog mandata, ali su oba rezultata ispod prosjeka prethodnog četvorogodišnjeg mandata. 57 zakona usvojenih u prethodnoj godini je za čak 25 zakona manje od broja usvojenih zakona u 2011. godini, pa su ukupni rezultati Narodne skupštine u 2016. godini, u konktekstu broja razmotrenih mjera, drugi najlošiji rezultati u posljednjih šest godina“, kažu u Centrima civilnih inicijativa.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, ne slaže se sa računicom Centara civilnih inicijativa.

„Tematske sjednice zavise od onih koji mogu da traže zasjedanje Narodne skupštine i nijedna tema koja je nametnuta Narodnoj skupštini nije ostala neodrađena“, kaže Čubrilović.

Bavili su se u Centrima civilnih inicijativa i onima koji su 2016. uglavnom prećutali, iako su plaćeni da pričaju.

„Najviše poslaničkih pitanja i inicijativa u posmatranom periodu postavili su ili pokrenuli: Vukota Govedarica, Nenad Stevandić, Adam Šukalo, Nade Planinčević, Nedeljhko Glamočak i Igor Ostojić.

Poslanici koji nisu ua čitavu 2016.godinu postavili nijedno pitanje su: Goran Jerinić, Siniša Maksimović, Siniša Ilić, Nenad Kuzmić, Milorad Jagodić, Milica Lovrić, Srđan Amidžić, Milan Dakić, Čedo Vuković, Luka Petrović, Gordana Tešanović, Ivana Lovrić, Zoran Adžić, Snježana Kelečević, Srđan Milović, Svetozar Jovanović i Darko Banjac“, kažu u Centrima civilnih inicijativa.

Rezultati Vlade Republike Srpske u 2016. godini govore da je i po intenzitetu rada i po produktivnosti, u ovoj godini došlo do prekida kontinuiranog rasta koji je Vlada bilježila do 2011. godine.

Većina realizovanih mjera Vlade je dnevno-operativnog karaktera, dok zakoni koji mogu dugoročno da utiču na kvalitet života građana predstavljaju tek četiri odsto od ukupnog broja mjera koje je Vlada Republike Srpske razmatrala na sjednicama.

Izvor: BN

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.