Pogledajte kako izgleda Arslanagića most snimljen dronom

Na facebook stranici dron.ba pronašli smo prelijep snimak Arslanagića mosta pa vam preporučujemo da ga pogledate.

Prema opšteprihvaćenom mišljenju most je izgrađen po nalogu velikog vezira Mehmed-paše 1574. godine, a ime je dobio po Arslan-agi, Turčinu koji je 1687. godine došao iz Herceg Novog i dobio posjede istočno od Trebinja i pravo da naplaćuje mostarinu preko mosta na Trebišnjinici.

Pojedini smatraju da je Mehmed-paša bio zadužbinar mosta na Trebišnjici koji je nedugo zato rijeka odnjela, a da je sadašnji most djelo učenika Sinanove majstorske škole u drugoj polovini 16. vijeka, a da je most ime dobio tek od dolaska austrougarske uprave.

Krajem Drugog svjetskog rata, tačnije 1944. godine, četnici su pokušali srušiti most. Tokom eksplozije uništeno je samo lijevo krilo mosta dužine oko 8 metara, koje je nakon rata nadomješteno uskom betonskom trakom.

Nakon izgradnje hidroelekrane i akumulacionog jezera 1965. godine most je potopljen. Prema zahtijevu Zavoda za zaštitutu spomenika kulture most je rastavljen i prenesen nizvodno 1966. tokom pražnjenja akulumacije. Postavljen je između sela Gradina i Police.

Tokom rata u Bosni i Hercegovini, tačnije 1993. godine, gradska vlast je promijenila ime mosta u Perovića most. Prema predanju Arslanagići su prije prelaska na islam bili Perovići.

Arslanagića most – Trebinje

Pogledajte kako izgleda Arslanagića most u Trebinju koji 443 godine prkosi turbulentnom vremenu.

Geplaatst door dron.ba – video produkcija op Vrijdag 17 februari 2017

Izvor: wikipedija.com/dron.ba

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.