Raj za investitore na sjeveru BiH:

U ovoj opštini žele da posluju Njemci, Italijani i Tunižani

Kozarska Dubica, mala opština na sjeveru Bosne i Hercegovine, u posljednje vrijeme je veoma popularna među investitorima.

Osim domaćih kompanija, u Dubici žele poslovati biznismeni iz Turske, Italije i Nemačke pa će u ovoj opštini uskoro početi proizvodnja montažnih kuća i kontejnera, kornišona, HTZ opreme i medicinske odjeće, kao i prerada drveta.

Njemačka kompanija Carl Kuhne najavila je kupovinu četiri parcele na kojim planira proizvodnju krastavaca kornišona.

– Oni su već prisutni ovde, u kooperaciji su s lokalnim proizvođačima i imaju distributivni centar odakle proizvode šalju u Nemačku. Sada žele ovde proizvoditi, prikupljati, pakovati i slati na tržište. Licitacija za zemljište je 20. februara i sve bi trebalo krenuti na proleće – kazao je za Klix.ba Emir Kočan, šef Odeljenja za privredu u Kozarskoj Dubici.

 

Blizu 100 kooperanata

Manji broj radnika će dobiti posao u fabrici, ali u proizvodni lanac biće uključeno blizu 100 kooperanata. Kompanija trenutno otkupljuje 1.800 tona kornišona i ima 70 kooperanata, a cilj je da udvostruče posao. Cilj načelnika Opštine Radenka Reljića je da kompaniju uveri da u Dubici otvori i fabriku za preradu krastavaca.

– Oni imaju sedam fabrika u Nemačkoj, Turskoj, Rusiji i Holandiji i imaju odobrenje da naprave fabriku i kod nas. Lobiram da se pokažemo kao dobri domaćini u ovom prvom projektu i da ih privučemo, imamo poslovnu zonu, mogućnost odgođenog plaćanja komunalija, jeftinu radnu snagu koja se brzo može prekvalifikovati, jeftinu energiju i porez na dobit. Vrata Opštine su im uvek otvorena, sve dozvole koje su u našoj ingerenciji ekspresno se rešavaju. Dodjeluje im se prevodilac koji im pomaže u svemu. To ih privlači – kazao je Reljić.

Italijani zainteresovani za preradu drveta

Iz Opštine se nadaju da će postići dogovor i s kompanijom iz Tunisa koja se bavi proizvodnjom HTZ opreme i medicinske odeće te s Italijanima koji su zainteresovani za preradu drveta.

– Kompanija za HTZ opremu bira između Rumunije, Bugarske i BiH kao zemlje u kojoj će izgraditi pogon, a najviše bi im odgovaralo da izaberu nas jer ovde već ima slična italijanska kompanija koja je broj tri u svetu, odgovaralo bi im i geografski, na području BiH imamo dve tkaone koje rade tkaninu. Čekamo njihov poziv i dajemo sve od sebe da ih privučemo – navodi načelnik.

U Kozarskoj Dubici trenutno je nezaposleno 5.000 osoba, a 3.000 ih aktivno traži posao. Načelnik ističe da bi očekivanja bila ispunjena ukoliko bi bar 500 osoba dobilo posao.

Izvor: blic

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.