Не лијече дјецу „чудотворни“ лијекови, већ ово!

Многи родитељи вjерују да постоји лијек који на чудотворан начин може да утиче на јачање имунитета код дјеце, међутим, ево шта савјетује Јевгениј Комаровски, чувени љекар и аутор многих књига о њези дјеце.

Јевгениј Комаровски, доктор медицинских наука, телевизијски водитељ и аутор многих књига о њези дјеце, дао је ексклузивно за Спутњик интервју о борби против алергија, јачању имунитета код дјетета. Веома је познат и нашим родитељима, јер на веома једноставан начин даје савјете како у данашње вријеме васпитати здраво дијете.

„Људи уопште, па и дјеца конкретно, имају способност адаптације на све временске услове. Промјена климе може озбиљно дјеловати на будућност људске цивилизације, али је значајно преувеличан утицај ових промјена на здравље једног, конкретног детета.

Живот савремене породице данас се веома разликује од онога што је било уобичајено прије 20 или 30 година. Све је другачије: од његе дјеце, до кућне технике, клима-уређаја, хране, али и времена проведеног на свјежем ваздуху, па и квалитета самог ваздуха, спорта и рекреације у дјечјим установама, и предшколским, и школским. Посебно питање је данашња медицинска етика. Парола агресивних фармаколога гласи: нема здравих, постоје само они који нису довољно темељно прегледани. За сваки, па и најмањи проблем, фармацеутске компаније су смислиле лијек. Још један битан фактор су компјутери који озбиљно утичу на савремени одгој и комуникацију дјеце и родитеља.

Све ово наводим како бих скренуо пажњу на то да су родитељи склони да разматрају климатске факторе као оправдање за сопствене грешке и лењост, јер се здравље и имунитет дјетета најпре формирају начином живота. А мама и тата су ти који обликују начин живота дјетета.

Када родитељи не могу да процијене шта је добро или лоше за њихово дете, када не умију да организују правилну његу, односно режим исхране, вјежбања, шетања, купања, указивања основне медицинске помоћи при честим дјечјим болестима — све то доводи до тога да се родитељи „у хору“ позивају на лошу климу, загађен ваздух, неорганизовану државу, лоше љекаре итд.

Још једна типична заблуда јесте то што је већина одраслих убијеђена да постоји лијек који на чудотворан начин може да утиче на јачање имунитета код дјеце. Такви лијекови заправо не постоје, а оно што је на рафовима у бројним апотекама, то су све „шарене лаже“. Употреба тих препарата служи само да родитељи могу да „лупе рецку“ да су учинили нешто добро за своје дијете. Други циљ продавања таквих лијекова јесте да се напуне џепови произвођачима.

Ако желите да ваше дијете не болује, ако желите да се оно брзо и лако адаптира на животне услове и околности који се јако брзо мијењају, онда читајте, интересујте се. А прије свега тога не дозволите да дијете буде претопло одјевено, немојте га превише хранити, стимулишите свакодневну физичку активност и немојте дијете држати у „стерилним“ условима. Са дјецом проводите више времена на свјежем ваздуху и немојте давати дјеци „чаробне“ таблете за јачање имунитета. Прије свега, дјеци су потребни мама и тата“, изјавио је доктор Јевгениј Комаровски.

Извор: београд.ин

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.