ONI VLADAJU REPUBLIKOM SRPSKOM: Tri Hercegovca na listi 50 najmoćnijih

Dugo iščekivana lista 50 najmoćnijih u Republici Srpskoj, u izboru portala Srpskainfo i „EuroBlica, nalazi se pred vama! Neki od njih na naše živote utiču politički, drugi finansijski, ili možda svojim sportskim i umjetničkim rezultatima, ali jedno je sigurno – nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.

Nakon anketiranja različitih društvenih grupa došli smo do najužeg spiska onih koji vedre i oblače u RS, a na osnovu strogo utvrđenih kriterijuma: finansijski i politički uticaj, prepoznatljivost u javnosti, lična harizma, lični autoritet i autoritet institucije koju predstavljaju, te lakoća ostvarivanja ciljeva.

Ovaj put nismo uzimali u obzir strane diplomate, političare i biznismene iz svijeta i regiona koji nesumnjivo imaju uticaj na život u Srpskoj, nego smo se bavili isključivo onima koji žive i rade u RS.

1. Milorad Dodik

FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Predsjednik SNSD, godinama najjače političke partije u Republici Srpskoj i srpski član Predsjedništva BiH sa osvojenih rekordnih 368.210 glasova. Od kada je 2006. po drugi put postao premijer RS, Dodikova politička moć neprestano traje, za njegovo ime povezuje se porodična finansijska moć, kao i moć njemu bliskih saradnika. Neprikosnoveni je nosilac vlasti u Srpskoj i politički predstavnik RS na nivou BiH, sa velikim ličnim rejtingom među građanima. U posljednje vrijeme pažnju domaće i svjetske javnosti na sebe je skrenuo nacionalnom politikom, zalaganjem za vraćanje na izvorni Dejton i žestokom konfrontacijom sa zapadnim predstavnicima međunarodne zajednice, zbog čega se nalazi pod sankcijama SAD i Velike Britanije.

2. Željka Cvijanović

FOTO: GORAN ŠURLAN/RINGIER
FOTO: GORAN ŠURLAN/RINGIER

Predsjednica Republike Srpske i potpredsjednica SNSD. Obavlja funkciju koja predstavlja simbol Republike. U vrijeme političkih kriza, uglavnom izazvanih djelovanjem visokih predstavnika i Ustavnog suda BiH, okupljala političke lidere vlasti i opozicije u Srpskoj. Na tim sastancima su zauzimani ključni, zajednički stavovi koji su kasnije postajali zid odbrane interesa Republike. Zajedno sa Miloradom Dodikom, postala najveći zagovornik tvrdih političkih nacionalnih stavova koje smatra ključnim za odbranu pozicije RS.

3. Mladen Milanović Kaja

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Porijeklom iz Mrkonjić Grada, prema mnogima je prvo ime biznisa u Republici Srpskoj. Posjeduje nekoliko preduzeća u RS i inostranstvu, a osnovna firma je “MG Mind” Mrkonjić Grad. Svoje poslovno carstvo je proširio prije nekoliko godina na bankarski sektor, pa tako njegova firma ima 99,1 odsto učešća u Novoj banci a.d. Banjaluka. Upravo je Nova banka kupila akcije Sberbanke a.d. Banjaluka, čime je Milanović povećao svoj kapital. Osim toga, njegova firma trenutno gradi dvije stambeno-poslovne zgrade u samom centru Banjaluke, u tzv. rupi. Milanović je takođe poznat i kao humanista i ktitor Hrama Svetog Save u Mrkonjić Gradu.

4. Zoran Tegeltija

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH i visoki funkcioner SNSD. Još iz vremena kada je bio načelnik opštine Mrkonjić Grad smatra se bliskim biznismenu Mladenu Milanoviću. Tegeltija je obavljao funkciju ministra finansija u Vladi RS, a od proteklih opštih izbora radno mjesto mu je u Sarajevu. Čitavu karijeru je vezan za finansije, počev od bivše Uprave carina RS, prije nego što je nastala UIO BiH. Važi za vrsnog ekonomistu i tvrdog pregovarača sa međunarodnim finansijskim institucijama.

5. Jelena Trivan

FOTO: M:TEL
FOTO: M:TEL

Generalna direktorka kompanije m:tel. Na ovu poziciju  imenovana je u septembru prošle godine, a nakon šest mjeseci od njenog dolaska m:tel je porastao i postao vrijednosno veći na berzi od BH Telekoma. Kompanija, koja je u vlasništvu Telekom Srbija, povećala je tržišnu vrijednost za oko 300 miliona KM, koja sada iznosi 762 miliona KM. Poslovni rezultati pokazuju da je kompanija m:tel prošlu godinu završila sa neto dobiti od 74,3 miliona KM. Kompanija m:tel je na ime poreza u budžet Republike Srpske i BiH od 2007. godine, otkako je Telekom Srbija postao većinski vlasnik, do danas uplatila više od 1,2 milijarde KM. Investiciona ulaganja u tom periodu mjere se takođe u milijardama, tačnije više od 1,6 milijardi KM.

6. Mitropolit Hrizostom

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ /RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ /RAS SRBIJA

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom poslije četiri godine arhipastirskog rada u eparhiji zvorničko-tuzlanskoj, odlukom Svetog Arhijerejskog Sabora SPC, 24. maja 2017. godine, izabran je za mitropolita dabrobosanskog. Mitropolit Hrizostom je 61. po redu arhijerej na tronu dabrobosankih mitropolita od osnivanja Mitropolije 1220. godine, koju je osnovao Sv. Sava. Srpska pravoslavna crkva u BiH i RS važi za jednu od najuticajnijih institucija, ne samo u duhovnom, nego i u političkom smislu, a od posebnog značaja je činjenica da je sjedište mitropolije zadržano u Sarajevu.

7. Radovan Višković

FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Predsjednik Vlade RS i potpredsjednik SNSD. Izvršnu vlast preuzeo je sa mjesta šefa Kluba poslanika SNSD u Narodnoj skupštini RS. Partneri iz svijeta ekonomije ga respektuju jer je i sam ranije radio u privredi, i to u privatnoj kompaniji. Vlada RS pod njegovim vođstvom uspješno je preživjela krizu u vrijeme pandemije virusa korona, koalicione kadrovske turbulencije, a nosi se i sa neviđenom svjetskom krizom usljed rata u Ukrajini. Zaposlenima u javnom sektoru RS plate su od maja povećane za 10 odsto, a odlukom Vlade RS, minimalna plata od 1. juna biće povećana sa 590 na 650 KM.

8. Dragan Lukač

FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RAS SRBIJA

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske. Prema mnogima, najuticajniji ministar u Vladi RS, ličnom harizmom, ali i institucijom koju predstavlja. Njegov mandat na čelu ministarstva obilježilo je veliko finansijsko ulaganje u ljudstvo, infrastrukturu i tehniku policije, uključujući obnovu i opremanje centra za obuku u Zalužanima, nabavku specijalizovanih oklopnih vozila i kupovinu helikoptera.

9. Igor Dodik

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Sin predsjednika SNSD i srpskog člana Predsjedništva BiH, Milorada Dodika. Igorova finansijska i politička moć nije zvanična, ali nezvanično proističe iz porodičnih političkih i poslovnih veza. Uživa veliko povjerenje svog oca o čemu svjedoči činjenica da je bio u Izbornom štabu SNSD za protekle opšte izbore u BiH. Generalni je menadžer KK Igokea, trenutno najuspješnijeg košarkaškog tima u Republici Srpskoj, a nalazi se i u rukovodstvu ABA lige.

10. Srđan Rajčević

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS. Diplomirao je računarstvo na Siti koledžu Univerziteta u Šefildu, a potom i pravo na Pravnom fakultetu Univerziteta u Banjaluci, gdje je stekao i zvanje magistra poslovno-pravnih nauka. Radio je u Ministarstvu nauke i tehnologije RS na poslovima analize razvoja informacionih tehnologija, a 2008. imenovan je za direktora Agencije za informaciono društvo RS. Predvodio je radne grupe za izradu seta zakona iz oblasti informacionog društva u Srpskoj, te Politike bezbjednosti informacionog sistema Vlade RS. Kao koautor učestvovao je u izradi Strategije razvoja elektronske Vlade RS, nosilac je sertifikata za bezbjednost informacionih sistema 2017. godine, koji mu je dodijelio Međunarodni sertifikacioni konzorcijum.

Pokrenuo je borbu protiv negativnih pojava u visokom obrazovanju, gradnju naučno-tehnološkog parka u Banjaluci, ima odličnu saradnju sa studentskim organizacijama. Za vrijeme njegovog mandata, visoko obrazovanje u RS postalo je besplatno za redovne studente, a ulaganja u infrastrukturu nikada nisu bila veća. Vodio je Glavni izborni štab SNSD na proteklim lokalnim izborima na kojima je SNSD osvojio najviše glasova.

11. Slobodan Stanković

FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RINGIER
FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RINGIER

Osnivač i direktor najveće građevinske kompanije u RS “Integral inženjering” Laktaši. Firmu je osnovao u Laktašima 1989, a postala je prepoznatljiva građevinska kompanija u regionu, uključujući i Hrvatsku. Prolazi na tenderima za velike građevinske radove, a kompanija je najprepoznatljivija po gradnji auto-puteva. Za sebe kažu da su regionalni lider u oblasti niskogradnje u kojoj, kao i u oblasti hidrogradnje, godinama uspješno posluju gradeći impozantne strukture i objekte od vitalnog društvenog i ekonomskog značaja. Zbog toga što najčešće prolaze na tenderima koji se finansiraju iz budžeta RS ili iz kredita koje vraća Republika, bije ih glas o bliskosti sa vlašću u Srpskoj.

12. Luka Petrović

FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA

Direktor najveće javne kompanije u Republici Srpskoj – “Elektroprivrede RS”, u kojoj je zaposleno ukupno oko 9.000 radnika. Njegova moć i uticaj ogledaju se i zbog obavljanja još jedne funkcije, i to stranačke. Petrović je i generalni sekretar SNSD, najveće vladajuće stranke u RS. Upućeni kažu da vodi veoma važnu ulogu prilikom imenovanja kadrova na javne funkcije. Možda i najveću moć u Srpskoj ima zapravo zbog bliskih veza s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

13. Vlado Đajić

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Neurolog, univerzitetski profesor i doktor medicinskih nauka. Generalni je direktor najveće zdravstvene ustanove u Srpskoj – UKC RS, koja se uspješno borila s pandemijom korona virusa. Na čelu je i najveće gradske organizacije SNSD u Republici Srpskoj, koja ima težak politički zadatak da se u Banjaluci bori s Draškom Stanivukovićem.

14. Jelena Trivić

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Jelena Trivić, potpredsjednica PDP i poslanik u Narodnoj skupštini RS. Kandidat je za predsjednika RS na opštim izborima u oktobru. Doktor ekonomskih nauka i profesor na Ekonomskom fakultetu Banjaluka. U politiku na visokom nivou ušla je prije četiri godine kada je postala narodni poslanik, prepoznatljiv po beskompromisnim kritikama aktuelne vlasti u RS. Pripada mladoj garnituri političara za koje se vjeruje da su politička budućnost RS.

15. Sanja Tadić Stojisavljević

FOTO: FACEBOOK/SANJA TADIC STOJISAVLJEVIC
FOTO: FACEBOOK/SANJA TADIC STOJISAVLJEVIC

Republički javni tužilac. Rukovodi do sada najvećom istragom protiv korupcije u RS u aferi “Korona ugovori”. Istragom su obuhvaćeni Branislav Zeljković, bivši direktor Instituta za javno zdravstvo RS, i saučesnici koji se terete za zloupotrebe teške 790.000 maraka. Autor je knjige “Govor mržnje onlajn i u drugom javnom prostoru”.

16. Vojin Mitrović

FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA

Ministar transporta i komunikacija BiH u Savjetu ministara BiH. Prije nego što je ušao u politiku bio je uspješan biznismen u oblasti trgovine naftnim derivatima, jer njegova porodica posjeduje firmu „Oktan promet“. Sada važi za jednog od najbogatijih političara. Prije 10 godina prijavio je imovinu vrijednu 66,6 miliona KM.

17. Jefrem, episkop banjalučki

FOTO:  ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA

Jedan od najdugovječnijih vladika u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, a za banjalučkog episkopa je izabran 1980. godine. Političari iz RS, bilo iz vlasti bilo iz opozicije, vrlo rado vole da se slikaju s njim. Vladika Jefrem je 2020. godine bio u užem izboru za patrijarha Srpske pravoslavne crkve.

18. Milan Miličević

FOTO: SDS
FOTO: SDS

Načelnik opštine Teslić, doktor medicine – specijalista neurologije. U političkom životu Republike Srpske postao je simbol nepobjedivosti od strane SNSD, budući da je na čelu opštine od 2012. godine. U međuvremenu je kandidate SNSD pobijedio još dva puta na izborima, te na referendumu o opozivu 2019, koji je pokrenuo lokalni SNSD.

19. Bojan Vujić, predsjednik Uprave Infinity International Group

FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Na čelu grupacije u čijem su sastavu kompanije Prointer ITSS, Kaldera, ADS Infinity i EP Mobile. Grupacija je uspjela da se pozicionira i izvan BiH uz moto da bez kvalitetnog kadra nema ni planova ni projekata, zbog čega su protekle godine na nivou grupacije zaposlili 100 novih stručnjaka i na bazi toga dobili još nekoliko stotina međunarodnih sertifikata.

20. Zora Vidović

FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RAS SRBIJA

Ministarka finansija RS, jedna od najuticajnijih ministara u Vladi RS, koja uživa povjerenje premijera Radovana Viškovića. Uspjela je da održi socijalni mir uprkos poskupljenjima i finansijskoj krizi, a budžet Srpske je stabilan, bez obzira na pandemiju korona virusa i rat u Ukrajini. Dva mandata je bila poslanik u Narodnoj skupštini, a od 2011. do 2018. godine bila je direktor Poreske uprave RS.

21. Nenad Nešić

FOTO:  MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RAS SRBIJA

Predsjednik DNS, stranke koja je na izborima 2018. bila druga po snazi u Srpskoj, a trenutno je treća. Među prvima su isturili svoje kandidate za funkciju predsjednika Srpske i člana Predsjedništva BiH na predstojećim izborima u oktobru. DNS je oformila treći politički blok u RS i uzdrmala redove i vlasti i opozicije.

22. Saša Trivić

FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Vlasnik „Krajina klasa“, jedne od vodećih  proizvodno-prehrambenih kompanija u regiji sa sopstvenim brendom „Manja“, te lancem maloprodajnih pekara u Srpskoj i u FBiH. Trivić je i predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS, asocijacije koja, kao partner u pregovorima, utiče na ekonomsko-socijalne mjere Vlade RS.

23. Nikola Pejaković Kolja

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Banjalučki glumac, reditelj, scenarista i muzičar specifičnog stila. Regionalnu slavu stekao je kao scenarista i glumac popularnih TV serija „Meso“ i „Kosti“, te kao koscenarista mega popularnog filma „Toma“.

24. Nenad Stevandić

FOTO: GORAN ŠURLAN/RINGIER
FOTO: GORAN ŠURLAN/RINGIER

Predsjednik Ujedinjenje Srpske, jedne od najbrže rastućih stranaka u RS. Jedini je lider stranke u vladajućoj koaliciji koji nema problem da se javno suprotstavi pojedinim potezima lidera SNSD, Milorada Dodika. Zamjenik je direktora najveće zdravstvene ustanove u Srpskoj – UKC RS i dobitnik najvećeg priznanja Komore doktora medicine Republike Srpske. Poslanik je u PS BiH.

25. Ilija Šetka

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Direktor „Banjalučke pivare“, jedne od najuspješnijih kompanija u Srpskoj, istakao se inovativnim pristupom menadžmentu. Prepoznao je da duga tradicija i nezavisnost Banjalučku pivaru čini posebnom. Za njegovog mandata „Nektar“ pivo je postalo regionalno prepoznatljiv brend, a kvalitet piva je unaprijeđen angažmanom Belgijanca Benoa Dekampa, jednog od vodećih svjetskih stručnjaka u pivarstvu.

26. Branislav Borenović

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Predsjednik PDP, jedan od najaktivnijih opozicionih političara. Nalazi se na čelu političke partije čiji je kandidat na prošlim lokalnim izborima odnio pobjedu u trci za gradonačelnika Banjaluke. Takođe, PDP se izborio da ispred opozicije u Srpskoj ima kandidata za predsjednika RS na predstojećim izborima u oktobru.

27. Rodoljub Drašković

FOTO: SRNA
FOTO: SRNA

Vlasnik koncerna „Svislajon“, jedan od najbogatijih biznismena, vlasnik najluksuznijih zdanja i najveći investitor u Trebinju i Hercegovini. Savez opština i gradova Istočne Hercegovine proglasio ga je za hercegovačkog kneza zbog, kako su obrazložili, “njegovog velikog ulaganja u tu regiju”. Njegove firme zapošljavaju više od 10.000 radnika na 42 lokacije u šest država. Drašković je počeo da gradi zgradu gimnazije u Trebinju.

28. Siniša Adžić

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Predsjednik Uprave Nove banke, Banjaluka, najveće banke sa većinski domaćim kapitalom u RS. Dobitnik je brojnih domaćih i međunarodnih priznanja, između ostalog i za najveći plasman kredita u privredu Republike Srpske. Nova banka je postala većinski vlasnik bivše Sberbanke, koja sada nosi naziv Atos banka.

29. Dragan Nešković

FOTO: MOJA HERCEGOVINA/USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: MOJA HERCEGOVINA/USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Biznismen iz Bijeljine, vlasnik lanca benzinskih pumpi i osiguravajućeg društva. Ne pojavljuje se u javnosti, ali poslovna imperija vidljivo raste iz godinu godinu širom Srpske.

30. Siniša Vidović

FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Privrednik iz Banjaluke, vlasnik kompanije „Autokomerc V.S.“ Vidović je zamjenik predsjednika Ujedinjene Srpske, predsjednik Gradskog odbora stranke u Banjaluci i važi za velikog humanistu.

31. Mirko Šarović

FOTO: SDS
FOTO: SDS

Predsjednik SDS, najveće opozicione stranke u Srpskoj, koja će na izborima u oktobru ove godine ponuditi kandidata za srpskog člana Predsjedništva BiH. Potencijalni kandidat je upravo Šarović. Bivši je predsjednik RS i prvi lider iz Srpske koji je 5. marta 2001. godine potpisao Sporazum o specijalnim paralelnim vezama SRJ i Srpske sa tadašnjim predsjednikom SRJ, Vojislavom Koštunicom. Nosilac je Ordena Republike Srpske, a obavljao je i funkciju člana Predsjedništva BiH, potom potpredsjednika RS, te ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, kao i gradonačelnika Istočnog Sarajeva.

32. Nebojša Vukanović

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Narodni poslanik i lider “Liste za pravdu i red”, koja je druga po snazi u odborničkim mandatima u Trebinju, nakon SNSD. Jedan je od najglasnijih i najharizmatičnijih opozicionara u Srpskoj, koji je svojom srčanom i beskrupuloznom borbom protiv kriminala i korupcije osvojio simpatije brojnih građana RS. Zbog svog “oštrog jezika” i tvrdoglavosti često ulazi u sukob s političarima, kako onih iz vlasti, tako i opozicije. Uspio je da oformi regionalne i opštinske odbore “Liste za pravdu i red” širom Srpske u susret predstojećim izborima.

33. Draško Stanivuković

FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Gradonačelnik Banjaluke i predsjednik Gradskog odbora PDP. U vrijeme kada je bio poslanik u Narodnoj skupštini važio je za najboljeg opozicionara, koji je zadavao glavobolju Dodikovoj vlasti u Srpskoj. Na čelu Banjaluke je relativno kratko, ispunio je nekoliko predizbornih obećanja, ali se slabo snalazi u komplikovanim odnosima sa Skupštinom grada. Građani pokazuju sve veće nezadovoljstvo gradnjom u centru grada, koju smatraju urbicidom.

34. Goran Maričić

FOTO: PORESKA UPRAVA RS
FOTO: PORESKA UPRAVA RS

Direktor Poreske uprave Republike Srpske, koja zajedno sa UIO BiH puni budžet RS. Poreska uprava RS je u prva četiri mjeseca ove godine prikupila ukupno 1,035 milijardi KM, što je za 123,7 miliona maraka ili 14 odsto više nego u istom periodu prethodne godine, uz rast naplate i kod direktnih poreza, i doprinosa i ostalih javnih prihoda.

35. Srđan Kondić

FOTO: ADDIKO BANKA
FOTO: ADDIKO BANKA

Predsjednik Uprave Addiko Bank Banjaluka. Dobitnik je priznanja Zlatni BAM za najuspješnijeg menadžera u sektoru bankarstva BiH, koje tradicionalno dodjeljuje magazin „Banke & Biznis“. Banka je uspješno okončala poslovnu transformaciju te postala prva specijalistička banka za kreditiranje potrošača i malih i srednjih preduzeća.

36. Zoran Adžić

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Gradonačelnik Gradiške, grada u kojem izgradnja infrastrukture, objekata u funkciji zdravstvene zaštite, obrazovanja, vrtića, seoskih domova, gradskih trgova, vodovoda i drugi projekti od vitalnog značaja nisu zaustavljeni ni tokom epidemije virusa korona. Predsjednik je Opštinskog odbora SNSD Gradiška, a bio je i poslanik u Narodnoj skupštini RS od 2014. do 2016. Novim investicijama načinjeni su krupni koraci i na planu jačanja društvenih kapaciteta, prvenstveno u oblasti informisanja, kulture i sporta.

37. Džerard Selman

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Predsjednik Ustavnog suda Republike Srpske od juna 2012. Magistar je pravnih nauka, a obavljao je funkciju ministra pravde RS u dva mandata, kao i potpredsjednika Vlade RS. Funkcija Ustavnog suda RS naročito je važna za nesmetano funkcionisanje Republike u vrijeme čestih zloupotreba pitanja vitalnog nacionalnog interesa u Vijeću naroda RS.

38. Nedeljko Čubrilović

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske od 2014. Diplomirani je inženjer mašinstva i predsjednik DEMOS, stranke koja je dio vladajuće koalicije. Dva puta je biran za odbornika u Skupštini Grada Banjaluka i četiri puta za poslanika u NSRS. U više mandata obavljao je i funkciju ministra saobraćaja i veza u Vladi Republike Srpske. Dobitnik je Ordena Svetog Save, odlikovanja koje se dodjeljuje duhovnim i svjetovnim licima za naročite zasluge za Srpsku pravoslavnu crkvu.

39. Božo Marić

FOTO:  MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Predsjednik Sindikata uprave RS. Neprestanom, glasnom borbom za vraćanje prava na topli obrok i regres zaposlenima u javnom sektoru RS, Marić je iz temelja promijenio način sindikalne borbe u RS i uzdrmao učmalu sindikalnu scenu u RS.

40. Zlatan Vidović

FOTO: RTS PROMO / USTUPLJENE FOTOGRAFIJE
FOTO: RTS PROMO / USTUPLJENE FOTOGRAFIJE

Glumac Narodnog pozorišta RS, dobitnik brojnih nagrada i priznanja. Dobija sve veći broj uloga u domaćim i regionalnim TV i filmskim produkcijama. Na TV ekranima najviše ga pamtimo po sjajnim ulogama Mile Ilića u filmu “Dara iz Jasenovca” i Šakala u seriji “Ubice mog oca”.

41. Tanja Topić

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Politička analitičarka i voditeljka banjalučke kancelarije Fondacije „Fridrih Ebert“ u BiH. Svojim hrabrim, preciznim komentarima i kritikama uspijeva da bar donekle utiče na građane Republike Srpske da razmisle u kakvom društvu i kakvom političkom sistemu žive, te da ukaže na neodgovornost, bahatost i korumpiranost donosilaca odluka.

42. Vico Zeljković

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Vico Zeljković ima samo 33 godine, a uspio je za kratko vrijeme da se snađe u jednoj od najkomplikovanijih organizacija u BiH – Fudbalskom savezu. Na čelu FS RS naslijedio je Mileta Kovačevića u januaru 2020. godine, da bi nakon toga bio reizabran na istu funkciju u septembru, kada je postao i član Izvršnog odbora N/FS BiH. Polovinom marta 2021. zasjeo je u fotelju prvog čovjeka krovnog saveza, a od jula iste godine član je UEFA Komiteta za nacionalne asocijacije i veoma je blizak s predsjednikom evropske kuće fudbala Aleksandrom Čeferinom. Njegovim dolaskom na čelo entitetskog i krovnog saveza ubrzani su projekti na izgradnji i poboljšanju fudbalske infrastrukture. Doživio je i mnogo napada, posebno iz FBiH, zbog toga što su pojedini klubovi izbačeni iz premijerligaškog takmičenja, rada i rezultata reprezentativnih selekcija. Prije dolaska na čelo FS RS i N/FS BiH bio je predsjednik banjalučkog Borca. Zeljković je sestrić Milorada Dodika.

43. Strahinja Kujundžić

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Vlasnik ZU „Moja apoteka“, najvećeg i najsnabdjevenijeg lanca apoteka u Republici Srpskoj. Brojnim donacijama „Moja apoteka“ se dokazala kao jedna od društveno najodgovornijih kompanija u RS.

44. Vasilije Perić

FOTO: OPŠTINA UGLJEVIK
FOTO: OPŠTINA UGLJEVIK

Načelnik je opštine Ugljevik od 2001. zbog čega slovi za nepobjedivog političara u tom dijelu Republike Srpske, koji uživa veliku podršku lokalnog stanovništva. Prije načelničke, kratko je obavljao funkciju predsjednika Skupštine opštine Ugljevik. Pod njegovom upravom Ugljevik je od jedne slabo razvijene opštine izrastao u izrazito razvijenu lokalnu zajednicu u kojoj je prosjek plata zaposlenih među najvećim u Srpskoj.

45. Dragan Bajić

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Dragan Bajić je tvorac najvećih uspjeha KK Igokea. I kada posegnu za drugim, obično skupljim rešenjima na klupi, čelnici kluba se brzo vrate 50-godišnjem stručnjaku, koji je i tokom igračke karijere bio član ovog tima. Pod njegovom komandnom palicom afirmisalo se nekoliko igrača koji su došli do statusa reprezentativaca Srbije i BiH, a aktuelni je selektor Sjeverne Makedonije.

46. Dušan Torbica

FOTO: FOTO RTRS VIJESTI/YOUTUBE/SCREENSHOT
FOTO: FOTO RTRS VIJESTI/YOUTUBE/SCREENSHOT

Vlasnik Elnos grupacije, internacionalne elektroenergetske kompanije. Spada u grupu najuspješnijih privrednika u Srpskoj, a Elnos u društveno odgovorne kompanije.

47. Dejan Ljevnaić

FOTO: SRNA
FOTO: SRNA

Direktor OC Jahorina od avgusta 2017. godine i od tada Jahorina bilježi sve bolje poslovne rezultate. Tako su u prošloj godini zabilježili istorijski rezultat u zimskoj sezoni. Za 153 dana skijanja OC Jahorini je povjerenje pružilo više od 411.000 skijaša, koji su napravili više od 4.040.000 prolaza na instalacijama vertikalnog transporta. Promet koji je OC Jahorina ostvario dostigao je iznos od 21 milion KM, te je zabilježio povećanje od 1.836 odsto u odnosu na baznu sezonu 2016/17.

48. Bojan Risović

FOTO: RTRS/SCREENSHOT
FOTO: RTRS/SCREENSHOT

Vlasnik Tropik maloprodaja, Tropik nekretnine i Tropik ribarstvo. Tropik maloprodaja je najveći maloprodajni lanac u Republici Srpskoj.

49. Biljana Čekić

FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA

Mlada glumica iz Kozarske Dubice svjetsku slavu je stekla igrajući glavnu ulogu u filmu „Dara iz Jasenovca“, koji je bio srpski kandidat za Oskara. Želja joj je da se profesionalno bavi glumom, a sudeći prema onom što je pokazala na velikom platnu, pred njom je svijetla filmska budućnost.

50. Siniša Trkulja

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Dugi niz godina odgovorni urednik portala Srpskainfo i „EuroBlica“, čiji je izdavač švajcarska kompanija Ringier, koja posluje u 23 zemlje. Prošle godine je ostvarila prihode od 965 miliona franaka i EBITDA od 124 miliona švajcarskih franaka.

Izvor: srpskainfo

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.