Vlada podržala biznis Igora i Gorice Dodik sa 370.000 maraka

Vlada Republike Srpske i u prošloj godini je izdašno pomagala privatne biznise porodice Dodik. Tri firme čija je pretežna djelatnost voćarstvo iz agrarnog budžeta i kompenzacionog fonda su dobili više od 370.000 maraka.

Prema podacima Agencije za agrarna plaćanja Republike Srpske firme “Fruit Eco” iz Gradiške, te “Agro voće” i “Global Liberty” iz Laktaša dobijala su finansijsku podršku za prodato i proizvedeno voće, regresirano dizel gorivo, protivgradne mreže, a potpomognuti su novčano i kako bi sanirali štetu od mraza.

Prvo preduzeće je u vlasništvu Igora Dodika, drugo se prema privrednim registrima vodi na Goricu Dodik, a u trećem su njih dvoje suvlasnici, piše Capital.

Riječ je o djeci srpskog člana Predsjedništva BiH  Milorada Dodika koji ih u javnosti predstavlja kao „preduzetnike koji ne zarađuju mnogo i koji se na sve načine bore da opstanu“.

Najviše novca iz fondova je povukao Igorov „Fruit Eco“, u sklopu kojeg posluju voćnjaci u Gradišci.  

On je za proizvedeno i prodato voće dobio premiju od 100.000 maraka, a za postavljanje protivgradne mreže 50.000 KM.

Kao podršku za višegodišnje zasade Republika Srpska je Igora pomogla sa nešto preko 47.000 maraka, dok je za nabavku poljoprivredne mehanizacije dobio 27.729 KM.

Iz Registra se vidi kako je preduzeću odobreno i blizu 3.000 maraka regresiranog dizel goriva, pa kad se podvuče crta, pomoć koju je mlađi Dodik dobio iznosi 227.700 KM.

Pravo na podsticaje i odštetu koristila je i Gorica Dodik, i to preko preduzeća „Agro Voće“.

Tako joj je za štetu od mraza iz Kompenzacionog fonda isplaćeno 49.589 maraka, dok je za proizvedeno i prodato voće „ubrala“ premiju od 50.811 maraka.

Kada se uračuna regresirano gorivo i podrška za voćarsku proizvodnju, ova firma je dobila ukupno 128.670 KM.

Genralno, iz Kompenzacionog fonda i Agrarnog budžeta Republike Srpske u prošloj godini je isplaćeno 88,2 miliona maraka.

Među hiljadama korisnika, novca je bilo i za kompaniju „Prointer“ kojoj je za vođenje i održavanje Registra poljoprivrednih gazdinstava isplaćeno 145.435 KM.

Izvor: Direkt

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.