Kličko za Bild: Izdali ste Ukrajinu

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko je u intervjuu za list Bild optužio njemačku vladu za „izdaju prijatelja“ zbog njenog odbijanja da isporuči oružje Ukrajini. SAD i Velika Britanija povlače dio osoblja iz Kijeva.

Milijarde, koje je Rusija investirala u lobiste, bivše političare i njemačke koncerne, isplatile su se Vladimiru Putinu (69), piše Bild, citirajući bivšeg prvaka u boksu, a sada gradonačelnika Kijeva Vitalija Klička (50). Najtiražniji njemački list navodi kako Ukrajina nije samo razočarna odbijanjem isporuka oružja već i time što „njemačka vlada i dalje podržava projekat Sjeverni tok 2 a istovremeno nastoji odvratiti i zemlje poput Estonije da Ukrajini isporučuje oružje”. Kličko, koji je jako poznat u Njemačkoj, gdje je napravio veliku sportsku karijeru, u intervjuju za Bild nije krio svoje razočarenje popustlljivošću njemačke vlade prema Rusiji.

“To je odbijanje ukazivanja prve pomoći i izdaja prijatelja u dramatičnoj situaciji, u kojoj su naše granice ugrožene prisustvom ruskih trupa”, rekao je Kličko i dodao: „Mnogi se pitaju na čijoj je zapravo strani njemačka vlada? Na strani slobode a time i Ukrajine ili na strani agresora?”

Njemačka bi se, nastavio je Kličko, trebala pobrinuti da se „zakonski zabrani” da lobisti poput bivšeg socijaldemokratskog kancelara Gerharda Schrodera (77) rade za ruski režim. I neshvatljive izjave njemačkog viceadmirala o Rusiji i Putinu na žalost pokazuju kako i drugi nosioci važnih funkcija u Njemačkoj pate od „totalnog nedostatka osjećaja za realnost”, rekao je Kličko.

Kličko: Boli me razumijevanje za Putina

„Posebno me boli, kada vidim kako su oni, koji u Njemačkoj iskazuju razumijevanje za Putina, u mnogim važnim političkim pitanjima preuzeli kontrolu”, kaže Kličko.

Kličko, koji je od 2014. gradonačelnik Kijeva, u intervjuu listu Bild istakao i kako Ukrajina jedino „želi da bude samostalna i demokratska zemlja i da je zbog toga njen narod 2014. demonstrirao na Majdanu”. On je dodao i da bi Njemačka trebala shvatiti kako je situacija veoma ozbiljna jer je Putin stacionirao više od 100.000 ruskih vojnika na granicu sa Ukrajinom.

„Sada čujem kako neki političari izjavljuju kako Putin neće napasti Ukrajinu i da se radi samo o prijetnjama i političkoj igri. To me podsjeća na diskusiju koja je prethodila invaziji Krima 2014. godine. I tada su svi međunarodni posmatrači jedan takav korak smatrali nemogućim”. Stoga je, kako primjećuje Kličko, “neshvatlljivo da se Njemačka može oduprijeti odluci NATO-a o pružanju pomoći Ukrajini, tim prije što se Ukrajina nalazi u srcu Evrope i što je okružena članicama EU”.

Izvor: N1 BiH

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena




Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.