Dodik: Šmit priča neistine, neće biti devalvirane pokrenute inicijative iz Srpske

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je da njemački građanin Kristijan Šmit, visoki predstavnik kojeg RS ne priznaje priča neistine i da neće biti devalvirani napori i pokrenute inicijative iz Republike Srpske, već će se održati posebna sjednica Narodne skupštine o povlačenju prenesenih nadležnosti.

Dodik je u izjavi Srni ponovio da se njemački građanin Kristija Šmit lažno predstavlja kao visoki predstavnik i da treba da prestane da govori neistine čime doprinosi još većoj konfuziji u javnom diskursu.

„Mi smo dostavili materijale, izvještaje i sve ostalo Narodnoj skupštini i očekujemo da ona odredi datum kada će biti održana posebna sjednica. U tom pogledu naš plan ostaje nepromijenjen. To je nekoliko tačaka dnevnog reda koje podrazumijevaju povlačenje nekoliko ranije datih saglasnosti i donošenje određenih zaključaka koji idu za tim da se u narednih šest mjeseci omogući da se neka pitanja riješe“, rekao je Dodik.

On je ukazao i da su svjesni situacije i potrebe da se, prije svega, održi mirna i stabilna situacija.

„Mi smo rekli da tih šest mjeseci možemo da prihvatimo određene razgovore o smanjenju vojnih snaga BiH, da se one prepolove, tako i troškovi, a novac upotrijebi za neke razvojne projekte“, pojasnio je Dodik.

Ukoliko se to ne dogodi, dodao je, onda će se u roku od tih šest mjeseci pristupiti izboru između dvije alternative – jedna je donošenje zakona o Vojsci Republike Srpske, a druga je zakon o demilitarizaciji Republike Srpske.

„U tom pogledu sve je jasno, o tome smo ranije govorili, ali postoje ‘dušebrižnici’ poput njemačkog građanina Šmita koji je spreman da tračari po Balkanu i prenosi svoje impresije ili neke zaključke za koje, i da je visoki predstavnik, ne bi imao nikakva prava“, istakao je Dodik u izjavi Srni.

On je naveo da to govori o konfuziji u kojoj se BiH nalazi i da u tom pogledu nema nikakvih promjena napora da se BiH vrati funkcionisanju u skladu sa Ustavom i Dejtonskim sporazumom.

Za Šmita je rekao da se samo došetao u BiH i da nije ni čudo da se kao „neka tračara“ bavi prepričavanjem sastanaka kojima nije prisustvovao i daje neke ocjene.

„Šmit je u apsolutnoj zabludi ako misli da je on pozvan ili priznat da bilo šta komentariše“, istakao je Dodik.

Da je ozbiljan visoki predstavnik, ali nije, Dodik kaže da bi onda Šmit znao da je pitanje vojske regulisano Aneksom 1B i da je gotovo izričito Dejtonskim sporazumom zabranjeno da se visoki predstavnik bavi vojnim pitanjem.

Dodik je podsjetio da je visoki predstavnik isključen iz svega toga, a da su vojna pitanja stavljena u funckiju vojne misije koja je tada prisutna, a danas se nasljeđuje Eufor.

Podsjetio je i na nedavno pismo komandanta Eufora koji je obavijestio javnost da nema bezbjednosnih izazova i da je, ukoliko i dođe do formiranja Vojske Republike Srpske, spreman da sarađuje sa tom vojskom.

Prema njegovim riječima, Aneksom o vojnim pitanjima su trajno zabranjena neprijateljstva između dva entiteta i zabranjen je prelazak jednih snaga na teritoriju drugih snaga.

On je dodao da je primjenom Aneksa 1B veoma jasno na koji način je organizovana vojna struktura u BiH, kao što je primjenom Aneksa 10 vidljivo na koji način se bira visoki predstavnik i da on nema podršku Savjeta bezbjednosti.

Dodik je naveo i da je Šmit, kada je boravio u Americi, mogao da ode u zgradu UN u Njujorku, gdje je Savjet bezbjednosti i da „uzme potvrdu o svom imenovanju, ali da toga nema“.

On smatra da je Šmit očigledno u jednoj čudnoj situaciji, „kad ustane misli da jeste, a onda poslije nekoliko minuta shvati da nije“, što se mijenja u toku dana, te podsjetio na narodnu izreku „niti zna gdje je doš’o niti gdje je poš’o“.

„Prepričavati sastanke na kojima nije bio samo pripada onima koji ubijaju dokolicu i ništa drugo“, zaključio je Dodik.

Izvor: srna

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.