Tegeltijin šef kabineta sam sebi dao državni automobil

SARAJEVO –  Milorad Đurđević, šef kabineta predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Zorana Tegeltije, izdavao je sam sebi naloge i koristio službeno vozilo 24 sata, na šta nije imao pravo.

Kancelarija za reviziju institucija BiH uradila je reviziju finansijskih izvještaja Generalnog sekretarijata Savjeta ministara BiH i utvrdila da su zaposleni u tom sekrtetarijatu za upotrebu službenih vozila u 2020. godini potrošili 113.048 KM.

Iako je prošla godina bila godina pandemije virusa korona, troškovi za službena vozila veći su za 23.416 KM u odnosu na godinu ranije, a rasli su zbog većih izdataka za materijal i usluge za održavanje te za gorivo.

Na gorivo je potrošeno 45.386 KM, na materijal i usluge za održavanje vozila 44.473 KM, na auto-gume 6.965 KM…, a Sekretarijat je troškove pravdao starošću vozila i sve češćim kvarovima.

Inače, Generalni sekretarijat ima pravo na korištenje sedam službenih vozila, ali to im nije bilo dovoljno pa su lani raspolagali sa devet automobila, odnosno dva su pozajmili od Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH i od Centra za uklanjanje mina BiH.

Osim što su mimo propisa pozajmili vozila, ista su i korišćena mimo pravila.

„Na osnovu kolskih naloga ustanovili smo da je vozilo Direkcije koristio šef kabineta predsjedavajućeg za odlazak na posao i sa posla i ostale potrebe, odnosno 24 sata, iako je Odlukom o načinu korištenja službenih vozila u kabinetu predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH i Generalnom sekretarijatu iz 2014. godine pravo na korištenje vozila 24 sata dato predsjedavajućem i generalnom sekretaru“, naveli su revizori.

Takođe, uvidom u kolske naloge utvrdili su da nalozi nisu adekvatno popunjeni, odnosno da ne sadrže podatke u vezi točenja goriva na pumpama, početno i krajnje stanje kilometar sata i pređenu kilometražu u toku dana i slično.

„Pored navedenog, lice koje je izdalo putni nalog je ujedno i lice koje vozilo koristi čime nije izvršeno adekvatno razgraničenje dužnosti u pogledu kontrole korištenja sredstava“, naveli su revizori.

Za drugo pozajmljeno vozilo, ono do Centra za uklanjanje mina, revizorima nisu predočeni kolski nalozi i ono je u martu 2021. godine vraćeno vlasniku.

Tegeltiji 6.000 KM mjesečno za reprezentaciju

Revizori su se bavili i troškovima za reprezentaciju koji su u Generalnom sekretarijatu Savjeta ministara BiH lani dostigli 46.219 KM.

Pravo na korištenje sredstava reprezentacije u mjesečnom iznosu ima predsjedavajući Savjeta ministara (6.000 KM), njegov šef Kabineta (500 KM), generalni sekretar (600 KM) te pomoćnici generalnog sekretara (po 100 KM).

Revizijom je konstatovano da su i dalje u pojedinim slučajevima data obrazloženja za povod nastanka troškova reprezentacije „radni ručak, radna večera, radni sastanak sa članovima delegacije“ što nije dovoljno za utvrđivanje osnovanosti i opravdanosti nastanka troškova kako je definisano internim aktima.

Revizori su istakli da za konzumaciju napitaka i hrane uglavnom ne postoje obrazloženja povoda nastanka troška.

„Potrebno je obezbijediti adekvatno dokumentovanje povoda nastanka troškova reprezentacije u svim slučajevima, odnosno da su javna sredstva utrošena u svrhu reprezentacije korištena namjenski i transparentno“, preporuka je revizora.

Utvrđeno je i da su određena lica zapošljavana bez potrebnih saglasnosti.

Generalni sekretarijat na nalaze revizora dao je komentare, a u izvještaju je navedeno da komentari uglavnom predstavljaju potvrdu nalaza revizora.

CAPITAL: Svjetlana Šurlan

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.