Žena komšinici ukrala orahe. Sud je poslao u zatvor na pola godine

ŽENA (55) iz Novog Virja pored Đurđevca, zbog oraha koje je ukrala svojoj komšinici prije četiri godine, mora na pola godine u zatvor.

Tako je presudio Opštinski sud u Koprivnici, presuda je postala pravomoćnom, a Županijski sud u Bjelovaru ovih je dana potvrdio.

Kako otkriva presuda Opštinskog suda u Koprivnici, 55-godišnjakinja je tokom septembra i oktobra 2017. godine krala orahe ispod komšinicinog stabla pa je otišla i do njezine ljetne kuhinje, popela se na tavan jer je očito vrlo dobro znala gdje se nalaze orasi na sušenju, i uzela sve što je pronašla.

Kako navodi pokradena komšinica čiji je odštetni zahtjev usvojen, ukupno joj je nestalo oraha novčane protuvrijednosti od 1000 KM.

Krađa oraha otkrivena je 24. decembra 2017. godine, a policijski službenici su kradljivicu otkrili i kazneno prijavili 28. decembra iste godine kada su je priveli u policijsku stanicu. Tada su je tužitelji i ispitali i videodokumentirali njezin iskaz, piše Danica.hr.

Presudom opštinskog suca Krešimira Pavlovića 55-godišnjakinja je prvo osuđena ulovno na šest mjeseci uz rok „kušnje“ od godine dana, s tim da u roku od pola godine mora ženi kojoj je pokrala orahe nadoknaditi štetu koju je učinila. Istom presudom bila je obvezna uplatiti i 300 kuna sudskih troškova.

„Izrečena uslovna osuda okrivljenici koja je uslovljena ispunjenjem posebne obaveze u vidu popravljanja štete počinjene kaznenim djelom po ocjeni ovog suda primjerena je težini počinjenog kaznenog djela te društvenoj opasnosti istog imajući u vidu okolnosti pod kojima je kazneno djelo počinjeno i dosadašnju kaznenu neosuđivanost okrivljenice“, zaključio je sudac Pavlović kada je 55-godišnjakinji izrekao uvjetnu osudu.

Nije postupila po presudi, sud je poslao u zatvor

Kako žena nakon svih mogućih rokova koji su joj pruženi nije nadoknadila štetu, izvanraspravno vijeće istog opštinskog suca pokrenulo je postupak za opoziv uslovnr osude.

Čak da je i u tom dijelu postupka podmirila štetu koju je neosporno skrivila, 55-godišnjakinja bi izbjegla zatvor, no to nije učinila, zbog čega joj je Opštinski sud prema zakonu morao ukinuti uslovnu presudu. Osuđenica nije pristupila na takozvana izvidna ročišta kojima je bio cilj utvrditi okolnosti prije nego što je zaista pošalju u zatvor.

Zatim je u februaru 2019. godine na sudu kazala kako radi u pekari i obećala da će do kraja istog mjeseca podmiriti štetu. Kazala je da zarađuje 2700 kuna i da će posuditi ostatak novca i vratiti pokradenoj ženi samo da ne ide u zatvor.

Sudac joj je povjerovao, no sazvao je još jedno ročište početkom marta kada se sudu javila njezina kći i rekla da joj se majka nalazi na bolničkom liječenju. Tražili su sa suda potvrdu od bolnice u kojoj je kći rekla da joj se majka nalazi, no iz bolnice su kazali kako nemaju nikakve podatke o zbrinjavanju osuđene žene u toj ustanovi.

Sud je utvrdio kako je osuđena žena zaposlena i da je mogla svojim privređivanjem cijelo to vrijeme ispuniti presudom joj zadanu novčanu obvezu. Osim toga, osuđena Vesna nije se javila ni na Županijski sud u Bjelovaru 23. februara ove godine kada joj je bilo određeno ročište zbog upućivanja na izdržavanje kazne.

Svoj dolazak nije opravdala pa je sud od policije zatražio njezino prisilno dovođenje. Na kraju su je 16. ožujka priveli policijski službenici PU virovitičko-podravske. Zbog toga što su je policijski službenici morali prisilno dovesti na sud, presuđeno je kako mora platiti i 1700 kuna troškova.

Izvor: Danica.hr

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.