Opština u Hercegovini gdje vas čeka posao i stan, do 8.000 maraka za novorođenče…

Izreka što južnije to tužnije nikako se ne može primijeniti na bosanskohercegovačku Opštinu Ravno koja se mudro i grčevito bori za svakog novog stanovnika. Najjužnija bh. opšina, koja pripada HNŽ-u, a susjed je Dubrovniku i Trebinju osigurala je niz mjera kako bi privukla nove stanovnike. Tako su već neke mlade porodice, umjesto Irsku il’ Švedsku, doselile u Ravno.

Ovdje ih čeka posao, stan, te obilna socijalna davanja kakva su, kada je u pitanju HNŽ, možda još samo u Prozor-Rami.

„Povratak smo osigurali uz ponuđene poslove, smještaj bez naknada (prošle godine je završena zgrada sa 6 stanova u kojima se nalaze mlade porodice, porodice sa djecom), imamo pomoć mladima u izgradnji ili obnovi porodične kuće za trajni povratak ili doseljenje, poticaj za djecu koja idu ovdje u Osnovnu školu (centralna škola u Ravnom i područno odjeljenje na Ivanici) je u vrijednosti od 300 maraka mjesečno tokom školske godine. Odluka je donesena 2015. godina, a tu je i besplatna institucionalna briga za naše najmlađe“, pojašnjava za naš portal predsjednica OV Ravno Ružica Skaramuca.

S obzirom da su ovoj opštini, a kako bi trebalo biti i drugima, prioritet najmlađi stanovnici velika su izdvajanja za novorođenčad.

Tu je novčana pomoć za svako prvo i drugo rođeno dijete u visini od 1,000 maraka, a u skladu odluci iz 2019. za svako treće rođeno dijete u porodici u visini od 2.000 maraka, za svako četvrto rođeno dijete u porodici u visini od 3.000 maraka, za svako peto rođeno dijete u porodici u visini od 5.000 maraka, a za svako šesto rođeno dijete u porododici u visini od 8.000 maraka, pojašnjava Skaramuca.

U ranijem razgovoru načelnik Andrija Šimunović kazao je da se kroz različite projekte, osiguranje posla, smještaja i ostalog pokušavaju izboriti za nove stanovnike u Ravnom, gdje je mahom starija populacija. Zgrada puna porodica s djecom dokaz je da im polako i uspijeva.

Leutar.net Opština u Hercegovini gdje vas čeka posao i stan, do 8.000 maraka za novorođenče…

Izvor: Hercegovina.info

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.