Goodbye BiH, welcome to Germany

Dok Milorad Dodik najavljuje RS-exit, građani masovno napuštaju zemlju. Njih više zanima novi Zakon o doseljavanju stručne radne snage u Nemačku nego još jedna priča o referendumu, smatra Zorica Ilić.

Booking.com

„Sanjam o tome“, rekao je prije dvije godine Milorad Dodik, sadašnji član Predsjedništva BiH, odgovarajući na pitanje novinara DW hoće li održati referendum o nezavisnosti Republike Srpske. „Čim imam minimalne, i u promilima, šanse ja bih to održao“, dodao je Dodik još. (Inače, možda ne bi bilo loše da svi oni koji su ovih dana spremno dočekali najnovije Dodikove priijetnje prethodnu rečenicu pročitaju još jednom.).

Potpisnica ovih redova mu je tada na njegovo nedvosmisleno priznanje da sanja o održavanju referenduma o nezavisnosti RS rekla da misli kako građani ne sanjaju o referendumima, već o boljem životu. Mislila sam tada, priznajem, o boljem životu UNUTAR BiH. Međutim prevarila sam se. Građani očigledno sanjaju o boljem životu, ali VAN BiH.

Iako nema tačnih podataka o broju iseljenih Bosanaca i Hercegovaca od završetka ra ta do danas, procjene govore da je BiH samo u periodu od 2013. do 2019. godine zemlju napustilo između 300 000 do pola miliona stanovnika.

Svi (Dodikovi) referendumi

Za to vrijeme je Milorad Dodik uglavnom najavljivao održavanje raznih referenduma, a javnost po pravilu raspravlja o njima danima i mjesecima. Neki mediji navode da je do sada više od 30 puta najavljivao različite referendume. Pominjao se tako najčešće upravo referendum o otcepljenju RS-a, pa onda o Sudu i Tužilaštvu BiH, Danu RS, ulasku BiH u NATO… 

Jedini koji je zaista i održan bio je referendum o Danu RS koji je prema odluci Ustavnog suda BiH – neustavan. Uz to njegovi rezultati nikada nisu objavljeni u Službenom glasniku RS. Ali je zato najava održavanja ovog referenduma (ali ne samo ovog) mjesecima držala zemlju u vanrednom stanju sve uz širenje strraha o ponovnom izbijanju raata.

(Skoro) kao Švajcarska

Referendumi su tako – zahvaljujući Dodiku – postali skoro svakodnevna tema u životu građana BiH, ako ne svakodnevna a onda tema koja se svako malo ponavlja.

Nakon ovoliko priče o njima prosječni građanin BiH bi mogao pomisliti da živi u samoj Švajcarskoj. Kakva ironija: Neki Bosanci i Hercegovci su prije raata sanjali kako bi njihova zemlja mogla biti uređena upravo po švajcarskom modelu. No njihova je zemlja sve samo ne Švajcarska, a standard života u njoj milionima svjetlosnih godina daleko od standarda u maloj alpskoj državi u kojoj ne samo da ni jedna promjena Ustava nije moguća bez raspisivanja referenduma, nego se i za bilo koju promjenu u zakonu može raspisati referendum zbog čega se više od polovine referenduma koji se održavaju u čitavom svijetu održava upravo u Švajcarskoj.

No Švajcarcima referendumi služe kao izraz direktne demokratije, a Bosancima i Hercegovcima za širenje strraha.

Goodbye BiH…

Posljednja u nizu prijetnji, vješto osmišljenja kao politička parola da stane u jednu rečenicu i naravno zgodna za citiranje u medijima, glasi: „Goodbye BiH, welcome RS-exit“.

Izrekao ju je upravo Milorad Dodik u svom govoru na posljednjoj sjednici Narodne Skupštine Reupublike Srpske. Sjednica je završila usvojenim zaključcima koji – po ko zna koji put – imaju samo jedan cilj: dodatno destabilizovati ionako destabilizovanu zemlju. „Za 60 dana se vidimo“, rekao je Dodik poslanicima. „Vjerujem da ću biti uvjereniji kada vam se budem obraćao tada i da ću biti bliže onom što sam na početku rekao – goodbye BiH, welcome RS-exit”.

Za stanovnike BiH tih 60 dana znači novih 60 dana rasprava o „izvornom“ Dejtonu, međuentitetskim granicama, blokade rada državnih institucija, ispiranja mozga, medijskog ra ta, pretnji pravim raatom, … 60 dana u kojima neće biti govora o tome kako smanjiti nezaposlenost, osigurati nova radna mjesta, poboljšati zdravstveni sistem koji je na koljenima, uložiti u obrazovanje, infrastrukturu,… ili pak kako smanjiti egzodus iz zemlje.

Zorica Ilić / DW

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.