O vremenu kad riječi pubertet i pritisak još nisu bile pronađene (Momo Kapor)

U moje vrijeme, dok još nije bio pronađen pubertet, nismo ni znali da smo u kriznim godinama. Stiskali smo prstima prištiće po licu i mazali kosu brilijantinom.

Booking.com

Fotografije  gollih  dama bile su prava rijetkost i mogle su se vidjeti jedino u knjizi doktora Aleksandra Kostića “Poolni život”, u kojoj su jedan bezlični muškarac i jedna  razblludna  gospođa isprobavali čudne gimnastičke poze, potpuno ravnodušnih lica.

U moje vrijeme,  se ks  je bio čista propaganda, mada smo svi pomalo lagali kako već posjedujemo neka iskustva. Ko je već spavao sa nekom djevojkom, bio je najslavnija ličnost u čitavoj gimnaziji. Možda smo se i osjećali pomalo neobično, ali niko nije smio da prizna da je u pubertetu, a još manje su to primjećivali naši roditelji, kojima je bilo glavno da smo siti i obuveni. U moje vrijeme, dakle, pubertet još nije bio pronađen.

Na jednog mog prijatelja, Dalmatinca, vikao je otac:

–Ćaća, nemoj vikat’ na mene! Ja san u pubertetu…!
–Budi di oćeš – odgovorio je otac – samo da si mi do deset uri doma!

Danas dječaci i djevojčice izlaze iz kuća u to vrijeme.

Da me pitate kako sam preživio pubertet i ostao zdrav i čitav, zaista vam ne bih umio objasniti. Danas je lako biti u pubertetu. Prema djeci u tom prelaznom periodu ponašamo se na naučnoj bazi, kao prema malim pacijentima. Svi se brinu da im ne ostanu traaume. Psssst! On je u pubertetu! Još malo i dječacima će se na ljekarski recept dodjeljivati prve ženske, a tom svečanom činu vjerovatno će prisustvovati oba roditelja i dežurni psiholog. Pa opet, nikad više geej populacije.

U moje vrijeme, dok još nije bio pronađen klimakterrijum, žene u izvijesnim godinama mislile su da ih glava boli zbog premorenosti. Jesu li naše bake iznenada mijenjale frizuru i navlačile prozirne spavaćice da ponovo privuku svoga muža, koji je počeo da zapostavlja bračne dužnosti? Danas, kad svako broji orrgazzme, pitam se da li je ikada moj deda pitao moju baku da li joj je bilo lijepo?

–Je li ti bilo lepo? Gospode!

Da su uopšte odlazili na ljetovanje, da li bi baba i deda išli odvojeno, radi osvježenja braka, kako to danas novine savjetuju? Ko zna, možda bi im brak u tom slučaju bio mnogo skladniji i trajao znatno duže, a ne samo pedeset i šest godina?

Momo Kapor

U moje vrijeme, dok riječ  se ks  nije bila pronađena, ljudi su se voljeli potpuno diletantski. Nije bilo nikoga da im pokaže erroggene zone, niti da im odredi bioritam.

Dobri smo i ovakvi kakvi smo, kako smo amaterski dolazili na svijet!

U moje vrijeme, ko je imao kupatilo, svađao se u kupatilu – ko nije, nije se ni svađao! Ćutao je i trpio! U moje vrijeme, nikome nije padalo na pamet da ima pritisak. Pitam se da li su ga ljudi, u moje vrijeme, uopšte imali, ili je pronađen tek kasnije, kada su ambiciozni seljaci pozavršavali medicinske fakultete?

I kako smo, uopšte, živjeli u moje vrijeme a da ništa nismo znali o kretanju anticiklona nad sjeverozapadnom Evropom, niti o vlažnosti vazduha, brzini vjetra, vodostaju na rijekama i temperaturi, da ne govorim o izgledima za naredni vikend?

Mada volim svoje vrijeme, nikada se ne bih vratio u njega. Danas se mnogo lakše živi. Ali  umirre se isto tako teško kao i u moje vrijeme.”

Momo Kapor

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.