Poglavica Crni Los – izgubljeno pismo (VIDEO)

Prije nego su naša bijela braća došla da nas učine civilizovanim, mi nismo imali zattvore. Nismo imali brave ni ključeve pa među nama nije bilo ni loppova. Кad bi neko bio toliko siromašan da nije mogao sebi priuštiti konja, šator ili pokrivač, on bi u tom slučaju primio sve to na dar.

Booking.com

Bili smo previše necivilizovani da pridajemo veliku važnost privatnom vlasništvu. Nismo poznavali novac, tako da se vrijednost čovjeka nije mjerila prema njegovom bogatstvu. Nismo imali utvrđene pisane zakone, nije bilo advokata i političara pa nismo bili u stanju varati jedni druge.

Bili smo u stvarno lošem stanju prije nego što su bijeli ljudi stigli i ne znam kako smo uopšte bili u stanju upravljati našim životima bez tih stvari koje su (tako nam kažu) presudne za civilizovan život.

Naša Majka Zemlja nije naša zemlja, nije ni vaša zemlja. Ona ne pripada nikome i pripada svakome. Postoji mnogo ljeta prije nas, i postojaće još puno ljeta poslije nas. U svakoj riječi vidićete sebe, vjetar se nalazi u vašoj kosi, Sunce vam dodiruje kožu. Od prinosa Zemlje živimo, toliko toga nam daruje, zato trebamo biti zahvalni dok hodamo po njoj. Došli ste s namjerom da uzmete Majku Zemlju, želite moj narod otjerati, prije vremena na Veliko Plavetnilo poslati. Prije nego što to uradite poslušajte dobro moje riječi.

Ne možete oteti nešto što ne pripada nikome, i pripada svakome. Jednoga dana, kada se najmanje budete nadali tome, i vama će se desiti isto. Životni ciklusi završavaju svoj savršeni krug, i opet se sve vraća na isto. Vaš Životni krug počinje ottimanjem, znajte da će se tako i završiti. Ako moj narod pošaljete na Veliko Plavetnilo prije vremena, sa Velikog Plavetnila doći će neka čudna Ptica velika, i toga dana, nažalost, puno vašeg naroda otići će na Veliko Plavetnilo.

JEDNO nam ne možete oduzeti, ono što nosimo u nama – Duhove naše. I dalje će se šetati po Majci Zemlji, i dalje će ploviti po Velikom Plavetnilu. Uvijek će biti uz vas. Nijemi svjedoci vaših nedjela. Sama Majka Priroda pokazaće svoje drugo lice. Poslaće vam puno jakih vjetrova, rijeke i okeani pustiće bujice, nestaće vaša nova velika sela, od kamena napravljena.

Ne prijetim vam, niti vas pokušavam pllašiti. Samo govorim što vidi srce moje, ono što predstoji u ljetima koja dolaze poslije nas. I znajte da će moj narod živjeti i dalje. Jer, Veliki Duhovi nikada ne umirru, ne mogu nestati. I oni će biti nijemi svjedok vašeg samouniištenja!

Za kraj daću vam ipak jedan savjet: čuvajte se od samih sebe. Mnogima ćete se zamjeriti, međusobno ćete se uniištavati, Duhovi vaši zauvijek će nemirno lutati Majkom Zemljom, koju ćete nažalost, polako uniištiti. Mogli smo postati braća, mogli smo zajedno živjeti pod istim Nebom. Ne zaboravite – izbor je bio samo vaš! Mom narodu niste ni dozvolili slobodu izbora, ali moj narod zadržava svoju slobodu Duhova.

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.