Na Antarktiku 18 stepeni!

Najviša temperatura ikad izmjerena na južnom kontinentu. 

Booking.com

Ovih dana biste mogli da se prošetate Antarktikom u majici kratkih rukava.

Argentinska istraživačka stanica je u prošli četvrtak izmjerila rekordnih 18,3 stepena Celzijusa, što je toplije nego što je bilo u Orlandu na Floridi, a bogami je i najviša temperatura ikad zabilježena na Antarktiku.

Očitavanje dolazi sa stanice na Esperanci, poluostrvu na samom sjevernom vrhu Antarktika, koja bilježi temperna mjerenja od 1961. Kako se planeta zagrijava, polovi postaju topliji brže nego ostatak svijeta. Viša temperatura donosi topljenje leda, što povećava nivo mora i ugrrožava stanovništvo i privredu širom svijeta.

Cilj U.N.-a je da se globalni rast temperature zadrži na manje od 2 stepena Celzijusa. Već sada je svijet topliji za oko 1 stepen Celzijusa u odnosu na predindustrijsko doba. Ali na polovima planete se sve zagrijava dosta brže. Tamo je već za 3 stepena toplije. I rekordi se obaraju tempom zbog koga su čak i naučnici zabrinuti.

Posljednje rekordno mjerenje u Esperanci je očitano prije svega pet godina, 24. marta 2015. Tada je izmjereno 17,5 stepeni Celzijusa. Ovaj novi rekord od četvrtka je za skoro čitav stepen viši.

“Iznenađujuće je vidjeti novi rekord tako brzo, ali ko zna koliko će i taj potrajati? Možda uopšte ne toliko dugo”, rekao je za Gardijan klimatolog Džejms Renvik sa Viktorija unoverziteta u Velingtonu, na Novom Zelandu.

Nažalost, ono što se dogodi na polu, ne ostaje na polu. Zagrijavanje na Antarktiku topi glečere i ledene ploče rekordnom brzinom.

Led koji se odronjava u more podiže nivo mora širom svijeta. Ledene ploče Antarktika trenutno gube 127 gigatona mase godišnje, kako tvrdi NASA. Zamislite da svake godine ubacimo 20.000 velikih piramida iz Gize u okean – e, toliko otprilike leda spadne sa kontinenta. Naučnici su nedavno zabilježili temperature od preko 2 stepena Celzijusa u vodi koja je u osnovi jednog od najbrže nestajućih glečera na Antarktiku.

Pojedini glečeri se tope toliko brzo da se na vrhovima stvaraju jezera. Prošlog mjeseca, britanski plivač-dugoprugaš Luis Pju je je preplivao jedno takvo jezero — u Speedo gaćicama i kapici za plivanje.

VICE US / Lola

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.