Jovan Dučić o srpskom društvu

“Odista, ništa nije bilo čudnije nego Srbija pred kraj devetnaestoga veka…sve same protivrečnosti i sve antinomije.

Narod duboko monarhističan, a večiti sukobi krune i naroda. Zemlja najvećih slobodnjaka, a država uvek policijska, globe i batine. Zemlja puna sviju bogatstava, a čovek stalno ubog. Zemlja svetog Save, a sveštenik svetosavlja najgrlatiji partijski bukač: više sa amvona govori o šefu stranke nego o šefu crkve.

Svi su u jednoj stranci, a ipak svi jedan protiv drugog. Svak buntovnik, a ipak svak ponečiji čovek: ako ne kraljev ili ministrov, a ono čovek okružnoga načelnika, izmećar predsednika opštine, ili prislušnik policijskog pisara.

Svak dobrog srca i zllog jezika. Svak se biije za slobodu, a niko ne podnosi red. Svak hoće jaku državu, a niko neće kulturne ljude; i svak je demokrat u državi, a tiiranin u kući. Obožavaju pravoslavlje, a ne idu u crkvu, niti traže propoved.

Svak govori u ime ideala, a svako poggibe u sitnicama. Preko puta Universiteta stoji tamniica Glavnjača, u kojoj su premllaćivani političari i vešaani zlločinci.

Nikad dahije nisu napustile beogradski pašaluk. Niti su ključi naše slavne beogradske tvrđave bili u rukama rasnih Srba…”

Leutar:NET

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena




Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.