Konobari nezadovoljni: Ne želimo raditi za 600 KM

Poslovi u ugostiteljstvu, bilo da se radi o kuharu, pomoćnom kuharu, konobaru, recepcionaru, sobarici… trenutno su najtraženiji u Bosni i Hercegovini. Na svim internet-stranicama, ali i Facebook grupama, na stotine je oglasa u kojima ugostitelji vape za radnicima, piše Avaz.


Pošten posao


No, stvarni razlog toga je, kako kažu nezaposleni, to što su premalo plaćeni.


– Radno vrijeme je 12 sati svakog dana, uglavnom šest dana u sedmici. Neki prijavljuju radnike, a negdje se radi nacrno. Opis posla je šturo naveden, uglavnom traže da se radi na više pozicija, odnosno da budeš i šanker, i konobar, i čistač. Na sve to nudi se plaća od 450 do 600 maraka. Ko imalo cijeni sebe, neće pristati na to robovlasništvo – rekao nam je Damir V., koji, i pored dugogodišnjeg konobarskog iskustva, ne može naći posao koji je, kako kaže, “pošteno plaćen”.  


Podaci sa stranice Plata.ba kažu da je prosječna plaća konobara u 2019. godini bila 607 KM, kuhara 734, a spremačice oko 900 maraka.


Promijeniti praksu


Selvedin Šatorović, predsjednik Saveza samostalnog sindikata BiH, rekao je da će država, ukoliko se ne promijeni praksa, ostati bez ugostitelja, koji uglavnom odlaze u Hrvatsku, ali i dalje.


– Brojni konobari i kuhari tokom ljeta u Hrvatskoj zaradili su više nego što bi kod nas zaradili za dvije godine. Upravo zato tražimo da država napravi promjene – rekao je Šatorović.


Nema ni za 1.000 KM


I vlasnik kafea “Rio” iz Bihaća muku muči sa pronalaskom konobara. Prošle godine je, kako je kazao novinaru Avaza, imao trojicu konobara, koji su imali osnovnu plaću od 400 KM.


– Sad nudim 1.000 KM i nemam radnika. Sve se razbježalo – kazao je gazda.

1 Komentar

  1. Gospodo draga imate mame,tate,tetke i rodice neka vam oni rade kako sada imate da date 1000km a isti promet znaci da ste pohlepni e sada u svojoj pohlepi uzivajte.Zaiteresovan sam za rad,restoranski sam konobar moji uslovi su plata 1200km stan i hrana,radno vreme 8 sati sa jednim slobodnim danom i naravno baksis nedelim sa sankom i kuhinjom.

    23
    1

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.