Vladika Atanasije poručio Đukanoviću da nauči istoriju- Crnogorci 1918. nisu ni postojali kao nacija

Njegovo preosveštenstvo umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački Atanasije poručio je danas predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću da Srbija nije mogla 1918. godine da uzme hramove Crnogorcima budući da tada nisu postojali kao nacija.

Vladika Atanasije je podsjetio da je Đukanović nedavno izjavio da oni neće otimati hramove, ali i da je te hramove, navodno, Srbija 1918. godine prisvojila sebi.

„Gospodine Đukanoviću, kad je postala ta čuvena nacija? Ne država – drugo je država, a drugo nacija. Vas je stvorio Lenjin kao naciju“, rekao je vladika Atanasije za Radio „Svetigoru“.

On je naveo da je Lenjin 1920. godine izjavio da na Balkanu neće biti komunizma dok se ne slomi kičma srpskom narodu.

„I oni su poslije preko Tita 1945. godine proglasili te novopečene nacije. Isto kao u Ukrajini koja se zvala Malorusija. Ima Belorusija i Velikorusija, a oni su napravili od Ukrajinaca naciju“, rekao je vladika Atanasije.

Vladika Atanasije je istakao da Srbija, budući da Crnogorci nisu postojali kao nacija 1918. godine, nije mogla da im uzme hramove.

„To je bio jedan narod sve do 1945. godine. I kako smo onda mogli da prisvojimo hramove. Mitropolit Mitrofan Ban, koji je bio mitropolit na Cetinju, bio je prvi predsjedavajući Zajedničkog sabora kada su se objedinjavale naše pokrajinske crkve, podijeljene prije toga Austrougarskom, Mletačkom, Otomanskom imperijom“, rekao je vladika Atanasije.

Umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački poručio je Đukanoviću da prvo nauči istoriju, da se smiri i vrati svome porijeklu.

„On je otpadnik od svoga naroda i hoće svima sebe da nametne kao mjeru. Nažalost, to su pretenzije svih vlastodržaca. Staro je pravilo da vlast kvari čovjeka“, rekao je vladika Atanasije.

Izvor: Srna

3 KOmentara

  1. Јао што не могу да се каче слике овде да окачим његву и Милову слику.
    Ово циганче које са Православљем и Богословљем нема никакве везе,један јеретик срамни ствара паралелну црквену јерархију у ЦГ и помаже Амфилохија да се одвоји од СПЦ и створи аутокефану Црногорску цркву.Наравно овај издајник и папин слуга му је вазда уз раме.
    Лажни владика -умировљени али никад смирени Нато Ватикан Таса.

    1
    1

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.