Dobrica Ć. VS Butros G.

Dobrica Ćosić, memoari:

Booking.com

“Uputio sam poruku Butrosu Galiju da pomogne pri snabdevanju bolnica u Bosni i Hercegovini lekovima. U toj poruci citirao sam Dostojevskog. Valjda je taj Egipćanin čuo za Dostojevskog.”

Dr Butros Gali je diplomirao pravo u Kairu, zatim internacionalne odnose na Sciences Po u Parizu, nakon čega je, na istom francuskom univerzitetu i doktorirao. Bio je redovni profesor univerziteta, predsjednik Centra za političke u strateške studije celog afričkog kontinenta, Fulbrajtov stipendista i gostujući predavač na Columbia univerzitetu u Njujorku, kao i dugogodišnji profesor prava na Pravnom fakultetu u Parizu.

Pored naučnog doktorata, imao je i počasni doktorat Pravnog fakulteta u Upsali, postao je počasni rektor Instituta za mirovne studije u Seulu. Poticao je iz poznate egipatske koptske porodice angažovanih političara: djed sa očeve strane bio je premijer Egipta, dok nije ubijen u atentatu 1910. godine, a djed sa majčine strane bio je vodeći egipatski istoričar, sudija i državni tužilac iz devetnaestog vijeka, čija se šestotomna Istorija Egipta proučava i danas.

Dobrica Čosić je, s druge strane, završio srednju poljoprivrednu školi “Sveti Trifun” u Aleksandrovcu, odsijek voćarstva i šestomjesečnu Višu partijsku školu „Đuro Đaković” za vaspitavanje viših i srednjih političkih kadrova.

Tako da, mislim da “taj Egipćanin” ipak jeste “čuo za Dostojevskog”.

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.