Spomenik Skenderbegu stiže u Ulcinj: "Nećemo da preuveličavamo, tri metra je u prirodnoj veličini"

Crnogorsko Ministarstvo kulture odobrilo je postavljanje spomenika Skenderbegu u Ulcinju, a riječ je o manjoj replici već postojećeg, koji se nalazi u Tirani.

Booking.com

Spomenik Đerđu Kastriotiju Skenderbegu biće postavljen na kružnom toku Bulevara koji nosi njegovo ime.

Gradonačelnik Ulcinja Ljoro Nrekić je za podgoričke Vijesti rekao da je Ministarstvo odobrilo gradnju spomenika od izlivene bronze, visine metar i po, na postamentu od tri i po metra, uprkos tome što je lokalna Skupština jednoglasno usvojila predlog odluke da visina figure junaka na konju sa mačem iznosi pet metara.

“Nećemo da preuveličavamo, tri metra je u prirodnoj veličini“, kazao je Nrekić.

U novom prijedlogu na osnovu projekta arhitekte Shpetima Maraja iz Ulcinja, pored ostalog, ističe se da će će frontalno na postamentu spomenika latiničnim pismom biti ispisano na albanskom jeziku „Djerđ Kastrioti Skenderbeu 1405- 1468“ i crnogorskom „DJerđ Kastrioti Skenderbeg 1405- 1468“.

Rok za podizanje spomenika je mart ove godine, dok će novac obezbijediti albansko-crnogorska dijaspora udružena u fondaciji „Simon Filipaj“, uz ulcinjsku NVO “Don Gjon Buzuku”, koja je i inicijator projekta.

Bista Đerđu Kastrioti Skenderbegu otkrivena je u oktobru prošle godine ispred istoimene škole u mjestu Zatrijebač u Tuzima.

B92

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.