Nokautirana komunalna policajka: da li tjeranje u siromaštvo opravdava nasilje?

Naravno da ne.

Booking.com

Prilično dosadna dešavanja na srpskom Twitteru prekinuo je snimak na kome ulična prodavačica udara pesnicom komunalnu policajku. Kako to obično biva, u komentarima je isplivalo sve ono što krijemo jedni od drugih, skupljajući godinama u režimu kakav je ovaj. Epilog, sami ispadamo ovce. Ali, polako ovce.

Beograd vrvi od uličnih prodavaca koji jedva sklapaju kraj s krajem, mnogi od njih žive na ulicama i naša dobra volja je u većini slučajeva njihov hleb tog dana. Dakle, ako već ne možeš da im pomogneš – a ti im ne odmaži.

Scena koja je pokrenula raspravu na Twitteru desila se oko podneva na Vidikovačkoj pijaci. Policajka pokušava da privede ženu koja u očaju vrišti i govori da ima malu decu. Policajka je hvata za torbu i onda… Nokaut. Nimalo prijatna scena koja je otišla predaleko , i svi ćemo se složiti da je prodavačica upravo sebi na vrat nakačila i zatvor. Pošto ne sumnjam da će organi reda savladati ženu i da će je sačekati debela kazna (napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti), hajde na trenutak da skrenemo sa teme.

Šta običnom smrtniku preostaje kada su mu ruke vezane, policija korumpirana a njemu dato samo da diše – jer za hleb mora da prodaje na pijaci? Udarac prodavačice u komunalnu policajku je metafora svega onoga u šta smo debelo utonuli, do noseva. Ružna scena sa pijace je slika sistema u kom korupcija narod baca u ambis a sebe diže u nebesa, zaboravljajući da pravi krivci nisu na ulici, već u foteljama.

Umesto policajke nekada biti policajac, a umesto prodavačice nesrećna starica. I dok čitavo društvo navija za prodavačicu, pa čak i komentarima opravdava njen postupak – mi sve vreme promašujemo poentu. Ostaviću vas da razmislite o ovom udarcu koji prevazilazi uznemirujuću scenu sa pijace, i govori mnogo o nama samima.

Izvor: Noizz.rs

2 KOmentara

  1. ОВУ ЖЕНУ ПОТПУНО РАЗУМЕМ, А ДА ЛИ ЈЕ ОПРАВДАВАМ ЗАДРЖАЋУ ЗА СЕБЕ! „ДРЖАВА“, А ТО СУ „ОНИ“, СМИШЉЕНО ДОНОСИ ТАКВЕ ЗАКОНЕ И ПРОПИСЕ, ГДЕ СВАКОЈАКИ НАПАД НА СЛУЖБЕНО ЛИЦЕ ЗНАЧИ НАПАД НА „ДРЖАВУ“! НАМЕРНО СТАВЉАМ ЗНАК НАВОДА, ЈЕР ДРЖАВА НИЈЕ ЖИВО БИЋЕ И ИНСТИТУЦИЈА КОЈА ОБУХВАТА И ПРАВА ОБИЧНИХ ГРАЂАНА, ВЕЋ ДАЈЕ СНАГУ ВИСОКО КОРУМПИРАНИМ ПРИПАДНИЦИМА ПОЛИЦИЈЕ, ПРАВОСУЋА, КОМУНАЛНЕ ПОЛИЦИЈЕ И ИЗВРШИТЕЉСКЕ МАФИЈЕ. КОЈИ СВЕ ТО РАДЕ, КАКО ВОЛЕ ДА КАЖУ, ПО ЗАКОНУ! А ДА ЛИ ЈЕ СВЕ ТАКО ГРАЂАНИ ОДЛИЧНО ОСЕЋАЈУ НА СВОЈОЈ КОЖИ. МОЈЕ ЛИЧНО ЖИВОТНО ИСКУСТВО ГОВОРИ ДА СВАКИ ВИД БОРБЕ ЗА ПРАВО И ПРАВДУ НОСИ ЗА СОБОМ НЕВИЂЕНЕ РЕПРЕСИВНЕ МЕРЕ ОД СВИХ ИНСТИТУЦИЈА-ПОЈЕДИНАЦА У ЊИМА, КОЈИ СУ ЛИЧНО ПРОЗВАНИ, А СВАКА ПРИТУЖБА ПО ПРАВИЛУ ЗАВРШАВА КАО НЕОСНОВАНА! СНАГОМ ВОЉЕ И САМОКОНТРОЛЕ ИЗБЕГАО САМ ОВАКВУ РЕАКЦИЈУ У ВЕЛИКОМ БРОЈУ СИТУАЦИЈА!

    10
    • Država je uvijek slika naroda. Ma kakvu vi iluziju imali o našoj moralnosti stvarnost je drugačija. SVAKI NAROD IMA VLAST KAKVU ZASLUŽUJE.
      Zvuči bolno, ali je istina. Zaista je istina.

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.