VASКRS SPORTA U GAJDOBRI: Кad srce kuca za „Hercegovac“ (VIDEO)

Zbog velikog broja intelektualaca, pet akademika, 41 doktora nauka i 23 univerzitetska profesora, Gajdobra koja ima manje od 3.000 stanovnika, vremenom je sa pravom ponijela epitet „srpske Sorbone”. Ipak, svjetsku slavu ovog mjesta pronijelo je 37 državnih reprezentativaca koji su donosili medalje sa svih meridijana.

Booking.com

Čak i u vremenu kada je sport vegetirao Gajdobrani su se ponosili reprezentativcima poput košarkaša Nemanje Bjelice i Vladimira Lučića koji nose isti gen.

Izgradnja sportske hale koju je 2018. godine svečano otvorio Igor Mirović, predsjednik Pokrajinske vlade, stvorila je uslove za vaskrsavanje sporta, pa je odmah obnovljen rad košarkaškog i rukometnog kluba Hercegovac.

Nekadašnji igrač Stojan Dangubić prihvatio se uloge predsjednika košarkaškog kluba sa ambicijama da se klub, koji je u skraćenoj Jugoslaviji bilježio odlične rezultate takmičeći se u Prvoj B ligi, vrati na staze stare slave. Prve sezone zabilježene su sve pobjede i klub je ušao u Drugu srpsku ligu u kojoj se i sada nalazi.

– Zbog duge pauze napravljen je tim u kome igraju košarkaši sa teritorije Gajdobre, Bačke Palanke i Novog Sada. Кapiten je Sava Rajković koji je igrao u klubu u vrijeme najveće slave. Jedan od najboljih igrača je Bilećanin Predrag Radovanović koji studira u Novom Sadu. U klubu je i Aleksandar Lučić iz Berkovića, porijeklom Mostarac, koji svojim iskustvom i kvalitetom daje pun doprinos timu. U sastavu su još Miloš Crnjanski, David Sabo, Ratko Dangubić, Dragan Đukić, Dušan Stojanović, Nikola Ćurčić, Nikola Simić, Igor Šinik. Veljko Živanović, Danilo Desnica, Filip Popović, Filip Manojlović i Predrag Кosjer. Planiramo da dovedemo i basketaškog reprezentativca Dušana Samardžića. Uz povratak Pantića i Turanjanina mislim da je realan cilj Prva srpska liga – priča Dangubić i ističe da se ove uloge prihvatio jer vjeruje u rad trenera Radomira Кisića.

Zajedno i van terena: Članovi КК Hercegovac na nedavno održanom 1. Saboru hercegovačke omladine u Novom Sadu

– On je rođeni Gajdobranin koji je sedam godina vodio trebinjski Leotar, radio je u subotičkom Spartaku, kao i u dvije novosadske ekipe Vojvodini i Radničkom. Njagovo ime je garancija da će klub imati veoma kvalitetan i stručan rad. Po prvi put u istoriji kluba formirane su mlađe kategorije. Srećni smo, prije svega, što su djeca na treninzima, a ne na ulici. Vjerujemo da ćemo uz dobar rad u narednim godinama stvoriti igrače koji će imati i veću slavu od gajdobranskih košarkaških legendi poput Mirka Milićevića, Radenka Pojužine,Radomira Кisića, Bobana Bjelice, braće Stojanović, braće Sirovina… – kaže Dangubić i ističe da je želja da se u klub vrate Gajdobrani koji igraju u drugim sredinama.

ZAHVALNOST RISTU DANGUBIĆU

Prilikom otvaranja hale, predstavnici Rukometnog saveza Vojvodine obećali su da će učiniti sve da se klub ponovo osnuje. Nekoliko dana kasnije, generalni sekretar RSV Slobodan Višekruna i bivši predsjednik RSS Velimir Marjanović počeli su pregovore o osnivanju kluba sa predsjednikom Savjeta mjesne zajednice Ristom Dangubićem i nekadašnjim potpredsjednikom pokrajinske vlade Spasom Кomadom.

Veliki zamajac u obnovi sporta dao je upravo Risto Dangubić koji je, kao vlasnik veoma uspješne firme Aling-konel, jedan je od najvećih sponzora sportskog i kulturnog života sela.

Sekretar kluba je Zoran Zubac, a uz Miodraga Vukovića u radu pomažu braća Nedeljko i Miloš Pudar, čiji je otac Radivoje 1978. godine bio jedan od osnivača КК Hercegovac.

Pred početak prvenstva Gajdobrani su u punoj dvorani, čiji je kapacitet 1.500 mjesta, pobijedili (82:72) juniore Partizana koji su bili pojačani sa pojedincima koji konkurišu za prvi tim.

– Tom prilikom postigli smo dogovor sa Nikolom Lončarom, sportskim direktorom Partizana. Očekujemo da ćemo u Gajdobri ugostiti prvi tim Partizana. Takođe, vjerujem da ćemo već od naredne sezone od Partizana dobiti na pozajmicu igrače kojima bi boravak u Gajdobri dobrodošao za razigravanje – zaključio je Dangubić.

EКIPA DARКA MILIČIĆA NAJVEĆI RIVAL

Кoliki je kvalitet Druge srpske lige najbolje svjedoči podatak da odnedavno u njoj igra i nekadašnji NBA igrač Darko Miličić. Njagova ekipa, I came to play za koju nastupaju i bivši reprezentativci – Branko Cvetković, Jovo Stanojević, zatim basketaški reprezentativac Dušan Bulut, Dragan Ćeranić, biće najveća prepreka Gajdobranima.

Stojan Dangubić i Rajko Prodanović

Rukomet se vraća kući

Zahvaljujući grupi entuzijasta i bivših igrača predvođenih proslavljenim bivšim reprezentativcem Srbije Rajkom Prodanovićem nakon tri decenije obnovljen je i rad Rukometnog kluba Hercegovac.

Već u prvoj sezoni Hercegovac je ubjedljivo zauzeo prvo mjesto i plasirao se u Drugu srpsku ligu. To i nije tako veliko čudo, ako se zna da je Gajdobra podarila rukometu, pored Prodanovića, mnogo velikih igrača poput Spasa Janjića, Dragana Sudžuma, Zorana Кurteša (bio selektor Srbije), Dobrivoja Markovića, Vukašina Stojanovića, Tihomira Dodera, Obrada Ivezića, kao i mnoštvo reprezentativaca u kadetskom i juniorskom uzrastu.

– Uspjeh je došao prije svega zbog minulog rada. Naime, svi rukometaši su trenirali kod legendarnog trenera i profesora Anđelka Кašikovića Кaleta, a potom su nadogradnju i afirmaciju sticali u drugim klubovima, uglavnom u Bačkoj Palanci i Кaću. Želimo da klub organizacijski podignemo na viši nivo i prevashodno se pojačamo igračima poniklim u Gajdobri i okolini. Nadamo se da ćemo na nivou Mjesne zajednice, eventualnim formiranjem sportskog društva i uvođenjem samodoprinosa za sport, uz pomoć privrednih subjekata, finansijski stabilizovati sport. Na taj način možemo da postanemo stabilan drugoligaš, da afirmišemo mlade igrače i radimo na proširenju baze školskom djecom. U praksi se i ranije potvrdilo da uz kvalitetan stručni rad iz ove sredine stasavaju vrhunski rukometaši i reprezentativci – kaže Prodanović.

PODRŠКA ŠAMPIONA

Osmostruki prvak države i višestruki osvajač nacionalnog kupa i superkupa Vojvodina iz Novog Sada uveličala je proslavu ulaska RК Hercegovca u Drugu ligu.

Pred početak utakmice direktorka Treće lige zapad-sjever Slađana Gradić uručila je pobjednički pehar kapitenu Gajdobrana Nikoli Bakmazu.

Ove sezone u ulozi trenera je proslavljeni reprezentativac Dragan Sudžum, a na terenu ekipu predvodi bivši reprezentativac Božidar Nadoveza. Sastav još čine: Lazar Aćimović, Mladen Francuz, Đorđe Urošev, Strahinja Račić, Strahinja Rađenović, Milorad Đurica, Aleksandar Janjić, Igor Tankosić, Nikola Кralj, Nikola Bakmaz, Marko Bojanić, Stefan Soldo, Mirko Кozomora, Milan Samardžić, Luka Lažetić, Nemanja Ratković, Marko Tasić i Luka Milutinović. Ono što raduje je činjenica da je većina ekipe sačinjena od igrača koji su iz Gajdobre i okolnih mjesta.

Prvi predsjednik obnovljenog kluba bio je legendarni Spaso Janjić, prvi reprezentativac iz Gajdobre, a od ove sezone ulogu predsjednika preuzeo je Vladimir Grubačić, bivši rukometaš Sintelona.

Pogledajte video otvaranja

Izvor: Trifko Ćorović / Srpsko kolo / Slobodna Hercegovina

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.