VLAJKO JEVTIĆ UMJESTO VRBICE SLAVI 29. NOVEMBAR: Nema ni svijeću, ni kolač, samo Titovu sliku!

Na Vlajkovoj slavi nema žita, niti slavskog kolača. Sve počinje minutom ćutanja, a kasnije se nastavlja interpretiranjem himne “Hej Sloveni”.

LAJKOVAC – Dan 29. novembar u kalendaru porodice Jevtić upisan je crvenim slovima.

Vlajko kao stari komunista, već pet decenija ne slavi vjersku slavu, jedini je ateista u svojoj parohiji, pa se u njegovoj kući, ispod Titove slike i zastave SFRJ danas okupljaju gosti.

“Ovu partijsku slavu otac mi je ostavio u amanet. Nikad je nisam prekinuo, moja rodbina, komšije i prijatelji to znaju i dolaze mi u goste, kao što ja idem kod njih kad slave nekog od svetaca”, priča Vlajko za RINU.

U njegovu kuću dobrodošao je i pop, ali ne kao svešteno lice u mantiji već kao gost i prijatelj.

Na Vlajkovoj slavi nema žita, niti slavskog kolača. Sve počinje minutom ćutanja, a kasnije se nastavlja interpretiranjem himne “Hej Sloveni”.

“Družimo se do kasno, pričamo i evociramo uspomene na Titovo doba. Imamo i čak poseban repertoar pjesama koje su se nekad pjevale za 29. novembar. Nikad se nije živjelo tako dobro i lijepo kao u vrijeme bivše Jugoslavije.

Besklasno društvo i dalje je moja ideja postojanja. Ali od 1.100 komunista koliko ih je bilo u Lajkovcu, izgleda da sam dosljedan toj ideologiji danas ostao samo ja”, priča Vlajko sa titovkom na glavi.

Dan nekadašnje republike SFRJ, 29. novembar predstavljao je najveće slavlje koje je iziskivalo bar nekoliko neradnih dana.

Pored ovog, jugonostalgični Vlajko ne zaboravlja ni ostale Titove praznike koji se obilježavaju u maju. Međitim, kako kaže, njegovi sinovi ipak nemaju komunistički duh.

“Moja djeca, od svoje tridesete godine počela su da slave porodičnu slavu Lazarevu subotu, a ja sam ostao vjeran svojim partijskim ubjeđenjima. Nikad se ne krstim, a manastire obilazim samo kao turista”, rekao je Vlajko.

Definitivno je da se duh starih vremena i dalje ne zaboravlja, a oni koji prolaze pored Vlajkove kuće na “njegove svete dane” na terasi mogu vidjeti zastavu na kojoj piše “Proleteri svih zemlja ujedinite se”.

Izvor: Kurir / RINA

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Anti-SPAM Test *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.