Zadatak za treći osnovne od kog nas je zabolio mozak

Roditelj djeteta koje je treći razred osnovne škole zna šta ga čeka kad dođe kući s posla. Umjesto igranja, šetnje, smijeha, filma – čeka ga još jedno radno vrijeme, jer domaći iz matematike mora da se završi do sutra, a on je poslije tri sata, eto, uspio da riješi prvi zadatak.

Booking.com

I, umjesto da zadovoljno cikne i ode pod hladan tuš, ostaje mu samo još četiri sata da svom devetogodišnjaku, bez nerviranja i vikanja, glasom budističkog monaha, objasni ono što mu ni samom i dalje nije jasno.

Mama jednog trećaka je sa nama podijelila zadatak i pita: „Da li ovi što pišu udžbenike imaju ikakvu predstavu o tome da neka djeca koja treba da riješe ovakve zadatke i potrebna im je pomoć, žive, recimo, sa mnom.

Ako vam je fotka sitna, da ponovimo tekst zadatka: „Prvi sabirak je broj četvrte stotine čiji je zbir cifra desetica i jedinica jedna 2. Drugi sabirak je broj pete stotine čiji je proizvod cifara 8. Koji brojevi mogu biti sabirci? Koja je najmanja, a koja najveća moguća vrijednost zbira tih sabiraka?“ Dalje se traže – prvi sabirak, drugi sabirak, najmanji zbir i najveći zbir.

Ajmo junaci! Pokušajte da riješite, ali ipak ne zaboravite da ovo treba da uradi devetogodišnjak, bez pomoći mame i tate, često i bez pomoći učitelja ili učiteljice koji zbog obima gradiva moraju da prelijeću preko teških i obimnih lekcija. I onda pismeni, pa kec, pa privatni časovi, ali po mogućnosti od prvog osnovne… Složićete se da to nije prihvatljivo rješenje.

NoiZZ

2 KOmentara

 1. Ne brukajte se. Nikad laksi logicki zadatak. Broj 4 stotine znaci od 300-399,zadnja dva broja da je zbir 2..znaci moze biti 1 i 1 ili 2 i 0. Iz cega slijedi da je prvibroj 320 ili 302 ili 311. Drugi sabirak 5 stotine znaci od 400-499. Proizvod brojeva 8 stoznaci da sadzri 2 i 4,pa moze biti 402 ili 420. Prosto kao pasulj. Ne vjerujem sta ste objavili

  • Poštovana,
   Uvijek je bilo važnije ko ti kaže više nego šta ti kaže i vi ste upravo to potvrdili. Napadate nas zbog teksta koji je vama „prost kao pasulj“ i prosto „ne vjerujete šta smo objavili“. Pa, draga gospođo da vam objasnimo da mi ovo znamo riješiti, za razliku od vas koji nas napadate – a ne znate. Smatramo da je ovo malo „teško“ za našu djecu od 8-9 godina, a i vi nam potvrđujete da je tako.
   Da vam objasnimo. Tiče se drugog sabirka. Množenje sa nulom uvijek daje nulu, tako da vaše 402 i 420 nikako ne mogu biti tačno rješenje. Drugi sabirak mogu biti brojevi 421 i 412.
   Vaši brojevi su 4*0*2=0, 4*2*0=0, dok su tačni odgovori 4*2*1=8 i 4*1*2=8.
   Hvala Vam što pratite naš rad i drago nam je da svakog dana barem jednu osobu nečemu naučimo.
   Nećemo se „brukati“.
   Srdačan pozdrav sa Leutara!

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.