Na današnji dan je rođen Milan Vujaklija

Milan Vujaklija rođen je na današnji dan 1891. godine u mjestu Buhača pored Slunja, tadašnja Austro Ugarska, sada Hrvatska. Otac Petar je bio pravoslavni sveštenik, a majka Jelena domaćica.

Osnovnu školu pohađao je u Bosanskoj Kostajnici, a gimnaziju u Zagrebu, Sremskim Karlovcima i Beogradu. Maturirao je 1911.g. u Prvoj muškoj gimnaziji u Beogradu, a zatim upisao Filozofski fakultet u Beogradu (njemački jezik, književnost i filozofija).

Od oktobra 1919.g. počinje njegovo službovanje prvo u listu «Demokratija» a kasnije radi u Ministarstvu prosvete. Iako je radio kao pisar a kasnije i kao savjetnik u Ministarstvu prosvete bavio se pisanjem i prevodima poznatih djela sa njemačkog jezika.

Milan Vujaklija je sa prikupljanjem riječi za leksikon počeo negdje oko 1925.godin,e a u periodu od 1934. do 1936.godine uradio je njegovu definitivnu obradu. Prvo izdanje bilo je štampano 1937. g. od strane ondašnjeg čuvenog izdavača Gece Kona. To je bio veliki događaj za srpsku leksikografiju i kulturu. Drugo izdanje je Milan Vujaklija obogatio novim riječima i izrazima i ono je izašlo iz štampe 1954.g. Ova knjiga je postala udžbenik za mnoge generacije i sinonim za leksikon stranih riječi i izraza. Postalo je skoro pravilo da se za značenje mnogih stranih riječi citira, kao izvor, Vujaklijin Leksikon kako u Srbiji i Hrvatskoj, tako i u Bosni i Hercegovini.

Prva dva izdanja Leksikona su su više puta doštampavana da bi Vujaklijini sljedbenici kasnijih godina priređivali novija izdanja. Bilo je neminovno praviti nova izdanja, sa dodatkom novih riječi, jer su se u našem jeziku stalno pojavljivale (i koristile) nove strane riječi i izrazi. Nova dopunjena izdanja su samo u Srbiji štampana 1980., 1991. i 1996.godine. Prvu pravu preradu i dopunu Leksikon je dobio radom dr Draga Ćupića, te je 2011. čuveni Leksikon objavljen pod nazivom Novi Vujaklija (izdavači Štampar Makarije iz Beograda i Oktoih iz Podgorice).

Od objavljivanja 1937. do danas Leksikon je prodan u više od 500.000 primjeraka.

Umro je u Beogradu 1955. godine.

Wiki

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Anti-SPAM Test *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.